Muresul sub asediul PET-urilor

Muresul sub asediul PET-urilor

Dupa o viitura, gunoaiele pun stapanire pe luciul apei. La barajul de pe raul Mures plutesc sute de peturi aduse de ape. De vina ar fi cei care isi lasa gunoiul pe malul raului, fara a-si da seama de raul pe care il fac mediului inconjurator. Reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor par depasiti de situatie si spun ca nici avertismentele, dar nici amenzile usturatoare nu dau roade.
Peturile acestea au aparut azi-noapte, pentru ca, in cursul zilei de ieri, angajatii Sistemului de Gospodarire a Apelor Mures au adunat in aval de barajul de pe raul Mures cateva tone de deseuri aduse de ape.

„Aici vorbim de civilizatie, deci in primul rand oamenii trebuie sa fie educati si sa inteleaga ca fara sprijinul direct al dansilor, bineinteles al primariilor noi nu putem acoperi ….cursuri de ape”, a spus Nicolae Barbieru, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor.

Lucrurile par sa fi scapat de sub control. Angajatii de la Apele Mures au facut deja tot ce le-a permis legea pentru a stopa depozitarea deseurilor pe malul raurilor. La primul control efectuat de catre cei de la Inspectia Teritoriala a Apelor primariile care nu s-au ingrijit de curatenia malurilor au primit un avertisment, in ideea ca nu se va mai repeta.

„Dupa ce am avut a doua actiune s-au constatat aceeasi neajunsuri. Am ajuns acolo si am fost nevoiti sa dam si amenzi care sunt amenzi destul de mari”, a spus si ing. Balint Iuliu, sef Birou Inspectia Teritoriala a Apelor Mures.

Amenda maxima a fost de 85.000 de lei, insa nici asta nu a ajutat. Rezolvarea pentru aceasta situatie ar fi, spun specialistii, ca disciplina oamenilor sa fie platita. Mai exact sa fie folosit sistemul deja de mult aplicat, in tarile Uniunii Europene, respectiv ca cetatenii sa primeasca bani daca returneaza la supermarketuri PET-urile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *