Musetelul, planta decorativa si medicinala

Mu?e?elul, medicament natural. Vezi ce propriet??i are!
Musetelul, planta decorativa si medicinala
Musetelul, planta decorativa si medicinala

Musetelul creste aproape oriunde in flora spontana. Dar mai mult decat atat, musetelul poate sa fie una din florile decorative in gradina ta. Cu foarte putin efort poti inflorii gazonul sau iarba din curte cu flori de musetel. Marile avantaje sunt ca musetelul este extrem de rezistent, spornic, se perpetueaza singur, are o aroma placuta si il poti aduna, de placere pentru a-ti face rezerve, din cultura proprie, pentru cate o ceasca cu ceai de musetel.

Din propria mea experienta pot sa-ti spun ca aroma unei cesti de ceai facuta din florile de musetel culese cu mana ta, uscate cu rabdare in casa, sau in pod in loc intunecos, nu are nimic in comun cu aroma ceaiului de musetel din plicuri. Aroma ceaiului de musetel este o poezie si daca nu ma crezi, incearca!

Revenind la detalii practice iata ce trebuie sa stii despre musetelul din gradina, ca planta decorativa.

musetelul (1)Musetelul, numit romanita, matricea sau moruna, este una dintre cele mai vechi si folosite plante medicinale. Se spune ca l-au descoperit egiptenii si ca nici una din calitatile lui nu s-au pierdut in timp, ba chiar din contra, este mai bun si mai util pentru sananatea omului modern mai mult ca niciodata. Florile de musetel – Flores Chamomille, pe numele lor oficial – contin ulei volatil, de culoare albastra, care datorita unui principiu numit azulen si a unui glicozid de natura flavonica (apigenina) au proprietati antispasmodice, anestetice, dezinfectante si antiinflamatorii. Musetelul este iubit de albine, este spornic, extrem de decorativ, este capabil sa sustina dezvoltarea gazonului, poate fi cultivat in tufe in ghiveci. Depinde ce vrei si depinde de potentialul pe care il are gradina ta.

Factorii de mediu influenteaza si continutul in principii active. In climat continental, in zonele de munte si deal, in zonele mai reci continutul in ulei volatil si cel in azulene este mai redus.

Musetelul iubeste soarele si caldura asa ca este ideal sa-l semeni in zonele de camp deschis si sa-l lasi sa se bucure de razele soarelui. temeperatura ideala este in jur de 28 de grade Celsius, dar suporta foarte bine si zilele toride si, desi nu iubeste apa baltita, trece cu bine peste reprizele de ploaie de vara

Radacina musetelului este pivotanta, fusiforma, cu putine ramificatii repartizate in stratul superficial al solului. Tulpina este erecta, rotunda glabra sau fin pubescenta si foarte ramificata, inalta de 30-50 cm la populatiile locale si 50-75 cm la soiurile ameliorate poliploide.

Daca culegi florile foloseste un obiect taietor pentru a nu misca radacina, astfel incat musetelul sa ramana in viata si sa produca flori mai departe.

musetelul (5)Cum poti planta musetel? Cel mai bine este sa-l amesteci cu semintele de gazon, sau sa imprastii semintele in zonele cu iarba, la inceputul lui mai. Stropeste pamantul usor si grebeaza-l astfel ca semintele sa intre usor in pamant. Mai departe musetelul se dezvolta singur, ceea ce ai de facut este sa-l elimini din locurile in care nu-l vrei.

Musetelul infloreste din luna mai pana in iulie. Daca culegi florile, fa asta din loc in loc, pentru ca unele dintre flori sa faca fruct. Fructul este o achena mica putin arcuita, de culoare argintie, lunga de 1-2 mm. O planta poate sa produca aproximativ 45.000 fructe si, practic un numar infinit de seminte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *