Muzeul Tarii Crisurilor se considera tap ispasitor in problema rezervatiei termale din Baile 1 Mai

Se dore?te înmul?irea unor specii aflate în rezerva?ia Ochiul Mare de la 1 Mai
Muzeul Tarii Crisurilor se considera tap ispasitor in problema rezervatiei termale din Baile 1 Mai
Muzeul Tarii Crisurilor se considera tap ispasitor in problema rezervatiei termale din Baile 1 Mai

Pe fondul dezastrului ecologic produs in rezervatia din Baile 1 Mai in decembrie 2012, cand lacul cu nuferi termali a secat, custodele ariei naturale, Muzeul Tarii Crisurilor, a transmis joi o scrisoare deschisa menita sa se disculpe in fata acuzatiilor ce i se aduc, conform carora institutia ar fi responsabila de periclitarea zonei ocrotite si a speciilor protejate de aici.

Specificand ca institutia muzeala a oferit solutii pentru salvarea rezervatiei de la disparitie, dar care „sa nu transforme aria naturala protejata intr-una artificiala”, custodele trage un serios semnal de alarma si vizavi de existenta, pe viitor, a Bailor. „Daca se continua exploatarea apei geotermale in acest ritm, dupa disparitia lacului termal urmatorul afectat va fi zacamantul de mica adancime din Baile 1 Mai si Felix, cu consecinte dezastruoase asupra celor doua statiuni balneoclimaterice”, avertizeaza muzeografii.

Specialistii Muzeului considera in continuare ca adevaratul motiv al secarii izvoarelor termale ce alimenteaza lacul Ochiul Mare din Baile 1 Mai, unde cresc nuferii, este exploatarea irationala a zacamantului de apa geo din perimetrul celor doua statiuni, Felix si 1 Mai.

Afirmatia se bazeaza, dupa cum se arata si in scrisoarea deschisa data joi publicitatii, pe opiniile unor specialisti cu vechime in domeniu, „geologi si hidrologi care au activat decenii in acest sector” si care au concluzionat la unison ca „apa geotermala se exploateaza in Oradea si Sanmartin mult peste puterea de refacere naturala a zacamantului”. Aceasta ar fi cauzat oprirea izvoarelor sublacustre care alimenteaza Ochiul Mare (principalul lac al rezervatiei si de altfel singurul in care cresc, in mediul natural, nuferii termali) iar in 7 decembrie 2012 secarea lacului.

Dupa cum se stie, Muzeul a alertat atunci autoritatile, acuzand si existenta a peste 100 de foraje ilegale ce secatuiesc zacamantul din Bai, insa ancheta dispusa de Prefectura a capatat o turnura nedorita de custode. Au fost identificate foarte putine puturi ilegale, in schimb institutia a fost scoasa ca principal vinovat pentru dezastrul ecologic, pe motiv ca nu ar fi monitorizat in permanenta starea rezervatiei, respectiv suprafata lacului, nivelul si temperatura apei si nu ar fi alertat la timp autoritatile despre scaderea drastica a nivelului apei din Ochiul Mare.

Garda Nationala de Mediu a si amendat Muzeul, tot in decembrie, cu 50.000 lei. Asta „ca rasplata pentru sesizarile facute”, spun, cu ironie, cei de la Muzeu.

Amenda a venit dupa ce prefectul de Bihor, Claudiu Pop, i-a sanctionat verbal pe muzeografi la aproape toate sedintele avute cu specialistii din domeniu pentru gasirea unor solutii de salvarea a ceea ce se mai poate din rezervatie. Motiv pentru care conducerea Muzeului a decis sa protesteze public impotriva a ceea ce considera un soi de alianta a autoritatilor care, in loc sa caute hotii de apa geotermala din Felix si 1 Mai, s-au coalizat impotriva custodelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *