Investitie de 2,5 milioane euro pentru o instalatie de biogaz in Seini

0
477
ICPE-CA investe?te în dezvoltarea unui proiect inovator de ob?inere a biogazului
ICPE-CA investeşte în dezvoltarea unui proiect inovator de obţinere a biogazului
Investitie de 2,5 milioane euro pentru o instalatie de biogaz in Seini
Investitie de 2,5 milioane euro pentru o instalatie de biogaz in Seini

Romania a primit un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) pentru a sprijini implementarea Proiectului „ Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” (CIPN) in localitati selectionate vulnerabile sau potential vulnerabile la poluarea cu nutrienti (ZVN). Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul Romaniei in indeplinirea cerintelor Directivei Nitrati a UE prin reducerea poluarii cu nutrienti a corpurilor de apa, promovarea modificarilor comportamentale la nivel de comuna si intarirea capacitatii institutionale si de reglementare.

Printre localitatile care vor beneficia de pe urma acestui imprumut se numara si orasul Seini, unde se va construi o instalatie de producere a biogazului. Investitia, cu caracter pilot, va demonstra eficienta utilizarii gunoiului de grajd si a dejectiilor provenite de la ferme zootehnice si gospodarii individuale pentru producerea de energie si fertilizant organic.

Instalatia de biogaz va avea capacitatea de a trata si stabiliza circa 10.000 tone/an de gunoi de grajd si deseuri organice, reducand in mod semnificativ presiunea de azot asupra terenurilor agricole din zona. in paralel cu activitatea de productie, se vor organiza demonstratii adresate fermierilor cu scopul de a-i incuraja sa solicite fonduri de la Uniunea Europeana pentru realizarea unor proiecte similare.

Capacitatea de producere de energie a instalatiei de biogaz care urmeaza a fi construita este preconizata la 370 Kwh electric.

Investitia are o valoare de 2.500.000 euro, din care 86% este asigurat de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice dintr-un ajutor financiar nerambursabil acordat de Facilitatea Globala de Mediu (GEF), iar 14% reprezinta co-finantare de la Primaria Orasului Seini.

Se estimeaza ca lucrarile de constructie a instalatiei de biogaz vor incepe in octombrie 2013. Lucrarile de constructie vor fi executate de catre o companie ce va fi selectionata in urma unei licitatii nationale. Termenul de finalizare a investitiei este iunie 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.