Speciile de flora si fauna din zona Muntilor Macinului vor fi monitorizate cu ajutorul unui laborator mobil pe care Administratia urmeaza sa il achizitioneze. De asemenea, unele cuiburi de pasari vor fi supravegheate online prin intermediul a trei camere video, din incinta Centrului de Vizitare si Informare care este in constructie in comuna Greci.
„Camerele vor fi amplasate in zona cuiburilor a trei specii de pasari care au un comportament complementar, in asa fel incat sa le putem urmari din martie si pana in octombrie. Vor fi trei camere video care vor avea si rol stiintific, iar prin intermediul lor vom putea urmari comportamentul acestor specii. Conceptul pe care noi il folosim este preluat de la parcurile nationale din Irlanda, desi astfel de camere au mai fost amplasate si in Romania, dar nu cu vizualizare online”, a declarat directorul Administratiei Parcului National Muntii Macinului.
Laboratorul mobil va monitoriza speciile din zona Muntilor Macinului
In acelasi timp, laboratorul mobil va urmari modul in care evolueaza mai multe specii de flora si fauna, printre care clopotelul dobrogean, fluturi sau gandaci.
„Ne-am propus sa monitorizam noua specii de flora si fauna de interes european si vom avea si o alta activitate prin care urmeaza sa achizitionam un laborator mobil care ne va ajuta la monitorizarea acestor specii”, a precizat Vasile Badilas, managerul proiectului.
„Acest laborator va permite in orice moment Administratiei Parcului sa verifice cu mijloace proprii toti factorii abiotici din jurul unei activitati economice si nu mai avem nevoie sa vina cineva cu un studiu de evaluare a impactului asupra mediului sau sa fim nevoiti sa il credem de multe ori, agentul economic prezentandu-se de fapt niste studii platite ca sa iasa bine, si sa ne spuna ca activitatea sa nu are un impact negativ. Acest laborator ne va da o mare autonomie si, utilizat asa cum trebuie, vom sti daca este praf in aer sub standard, daca avem silicati sau daca zgomotul produs acolo este prea puternic”, a spus directorul Parcului Muntii Macinului.
Aceasta ultima investitie a fost realizata in cadrul proiectului „Asigurarea unui statut favorabil de conservare a speciilor si habitatelor din Parcul National Muntii Macinului”, proiect finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala cu aproape trei milioane de lei. Proiectul se va incheia in luna aprilie a anului 2015.