NASA a detectat o substanta care distruge stratul de ozon

NASA a detectat o substanta care distruge stratul de ozon
NASA a detectat o substanta care distruge stratul de ozon

NASA a descoperit in atmosfera o cantitate inexplicabila de tetraclorura de carbon (CC14), o substanta chimica care distruge stratul de ozon si este interzisa la nivel mondial de peste 30 de ani, a informat agentia spatiala, citata joi de AFP.

Tetraclorura de sodiu, care este folosita la stingatoarele de incendii sau pentru curatarea chimica in spalatorii, a fost interzisa in 1987 in acelasi timp cu clorofluorocarburi in cadrul Protocolului de la Montreal. Statele membre ale Protocoluluinu au anuntat nicio emisie de CC14, in perioada 2007-2012.

Studiul NASA arata ca emisiile la nivel mondial ce contin acest poluant sint in medie de 39.000 de tone pe an, reprezentind circa 30% din volumul maxim inregistrat vreodata inainte de intrarea in vigoare a Protocolului international.

‘Nu ar fi trebuit sa avem deloc emisii de CC14’, a declarat Qing Liang, cercetator al NASA la Centrul Goddard pentru zboruri spatiale din Maryland si principal autor al studiului. ‘Este clar ca ne aflam, fie in fata unor scurgeri industriale neidentificate, fie a unor emisii importante din zone contaminate, sau din surse necunoscute de CC14’, a explicat Liang.

Oamenii de stiinta si autoritatile de reglementare in domeniu vor sa identifice care este sursa pentru CC14, ce reprezenta in 2008 circa 11% din clorul ce contribuie la reducerea stratului de ozon.

In lipsa unor emisii de CC14 semnalate in atmosfera, in perioada 2007-2012, concentratiile atmosferice ale acestui agent chimic ar fi trebuit sa scada cu 4% pe an, au remarcat oamenii de stiinta, subliniind ca observatiile de la sol au aratat totusi o scadere de numai 1% anual.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente