Marti, 23 octombrie, va avea loc o intalnire intre conducerea Consiliilor Judetene Sibiu, Brasov, Arges si Valcea, pe de o parte, si conducerea Administratiei Siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras, pe de cealalta parte.
Scopul reuniunii este acela de a analiza modalitatile de colaborare pentru asigurarea unui management participativ privitor la protejarea valorilor naturale ale siturilor si la dezvoltarea durabila a comunitatilor umane in zona.
„La initiativa celor care administreaza situl Muntii Fagaras, am considerat oportuna participarea Consiliului Judetean Sibiu ca partener la administrarea celor doua situri, astfel incat capacitatea structurii de administrare sa creasca, iar managementul speciilor si habitatelor din situri sa fie eficient. Este vorba despre o suprafata de 240.000 ha care se intinde pe patru judete, cuprinzand 27 de localitati. Din acest motiv am invitat si colegii din Brasov, Arges si Valcea pentru a se alatura in acest parteneriat de durata ”, a detaliat Ioan Cindrea, presedintele Consiliului Judetean Sibiu.
Administratia Siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras este un departament special aflat in subordinea Ocolului Silvic Rasinari RA si Ocolului Izvorul Florii RA Avrig, care administreaza cele doua situri Natura 2000.
In calitatea lor de co-administratori, cele doua ocoale silvice au cautat cele mai bune solutii pentru ca valorile naturale din Muntii si Piemontul Fagaras sa fie protejate, iar dezvoltarea comunitatilor umane din zona sa se realizeze in armonie cu obiectivele de conservare si in spiritul dezvoltarii durabile.
Pentru bunul management al siturilor, structura de administrare a acestora este indrumata de un Consiliu Stiintific, din care fac parte o serie de specialisti in domeniul protectiei naturii, precum si de un Consiliu Consultativ de Administrare format din reprezentanti ai factorilor interesati (institutii publice, autoritati publice locale, ONG-uri, etc).
Administratia Siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras a elaborat un proiect finantat din fonduri europene prin Programul Operational Sectorial, axa 4 – Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii. Proiectul, intitulat „Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras” are ca obiectiv major elaborarea planului de management pentru cele doua situri, elaborare care va fi un proces participativ si va tine cont de conditiile socio-economice ale comunitatilor locale.
Prin acest proiect se vor inventaria habitatele forestiere si neforestiere, populatiile de urs, lup, ras si vidra, alte specii de animale (pesti, broaste, insecte) si populatiile de pasari, se vor identifica amenintarile si se vor elabora masuri de conservare. De asemenea, se vor organiza actiuni de constientizare si informare a comunitatilor locale, se vor organiza excursii pentru elevii din scolile situate in comunitatile aflate pe raza siturilor in scopul educarii lor privind importanta siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras. Totodata, comunitatile locale vor fi implicate in elaborarea masurilor de conservare si a planului de management.