Natura 2000 se extinde

Patrimoniul natural protejat al Europei a crescut luna aceasta cu mult fata de programul Natura 2000 initial.
natura 2000
Completarile includ 769 de locuri noi ce se intind pe o suprafata totala de 95.522 km2 si apartin, in mare parte, noilor state membre UE. Romania si Bulgaria au adaugat pentru prima data zone protejate in reteaua europeana, inclusiv zonele de-a lungul Marii Negre, care sunt bogate in varietati rare de plante si animale. Natura 2000, include, acum, in jur de de 25.000 de spatii, care acopera aproape 20% din peisajul UE, astfel formandu-se cea mai mare retea interconectata de zone protejate din lume. Acest program este cheia UE pentru a lupta impotriva pierderii biodiversitatii.

Comisarul european de Mediu, Stavros Dimas, a declarat: „Fiecare zona nou adaugata la retea inseamna o mai mare protectie pentru speciile si habitatele europene. Sunt incantat sa vad atat de multe locuri protejate care tin de noile state membre. Natura 2000 este conceput ca sa asigure generatiile viitoare ca se vor bucura de bogatia naturala a Europei.”

UNDE SUNT NOILE ZONE?

Cele mai multe dintre noile zone sunt din Romania, Bulgaria si Polonia, si includ zonele Marii Negre (Romania si Bulgaria) si bio-regiunile geografice de stepa (Romania).

Regiunea Marii Negre cuprinde si Delta Dunarii, care este una dintre cele mai mari zone umede din Europa cu o diversitate bio. Delta cuprinde o multitudine de specii de flori, printre care bujorul, nufarul, dar si specii de pasari amenintate la nivel global, inclusiv pelicanul cret si gasca cu gat rosu (Branta ruficollis), una dintre cele mai rari gaste. Delta Dunarii este, de asemenea, o zona importanta pentru peste, cu peste 70 de specii inregistrate, si o masa rara de reptile, precum vipera de faneata (Vipera ursinii).

Romania a oferit 316 de regiuni, inclusiv Muntii Macin, casa a dihorului pestrit sau a hamsterului. Mai sunt caracterizati de o mare varietate de specii de plante rare precum clopotelul dobrogean (Campanula romanica) sau merinana (Moehringa Jankae)

Bulgaria a adaugat 252 de zone, inclusiv Muntii Pirinei, casa a unor plante diversificate. Printre acestea se numara macul de Pirinei (Papaver pirinica) si gentiana galbena (Gentiana lutea). Pirinei sunt, de asemenea, bogati in specii salbatice precum soimul calator si cocosul de munte.

Polonia a adaugat 177 de regiuni, inclusiv lacul Goplo, care gazduieste 19 tipuri de habitate, in care se gaseste orhideea galbena, Becatina-mare(Gallinago media) sau buhaiul de balta (Botaurus stellaris).

In Marea Britanie, estuarele Dee, Severn si Humber vor primi stare de conservare special a faunei salbatice si a habitatelor vulnerabile. Acestea sunt printre cele mai fine estuare, din Europa, care prezinta un mozaic de habitate de coasta.

Comisia promite o noua actualizare a listelor UE pana la sfarsitul anului 2009.

Sursa:See Environment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *