Neamt: Deseurile aruncate de pietreni, greu de transformat in bani

Neamt: Deseurile aruncate de pietreni, greu de transformat in bani

Peste 80% din gunoaiele colectate de la populatie nu pot fi reciclate, pentru ca nu sunt aruncate corect in containere. Pentru ca nu fac eforturi sa selecteze corect, pietrenii platesc un pret dublu pentru serviciul de salubritate.

Mecanismul de colectare selectiva, transport si depozitare a deseurilor din Piatra Neamt nu functioneaza asa cum au planificat edilii in urma cu patru ani. Asta in principal din cauza dezinteresului locuitorilor de a arunca corect gunoiul, pe cele patru sortimente aferente pubelelor colorate din oras.

TAGURI
Neamtlocalgunoaiereciclarerezidurigroapa de gunoi
Deseurile ajung in statie nesortate – intre cartoane sunt si ambalaje din plastic sau alte reziduuri care trebuie sortate:

Acest lucru se vede cel mai bine in statia de sortare a deseurilor reciclabile de langa groapa de gunoi de la Vanatori. „Ca sa facem un transport cu ambalaje de plastic presate la Buzau, unde e singura fabrica din tara care recicleaza acest tip de deseuri, trebuie sa adun 10 tone. Transportul il plateste fabrica, dar nu reusim sa acoperim decat 80% din costurile de colectare si sortare”, spune Ionel Ploaie, directorul societatii Brantner, firma care are in sarcina colectarea, transportul si sortarea reziduurilor.

Pentru un transport de ambalaje din plastic trebuie adunata o cantitate de 10 tone de deseuri

Pentru o tona de carton colectata din deseurile aruncate de pietreni, fabricile de profil din Piatra Neamt, Adjud sau Suceava platesc intre 120 si 125 de euro.

Deseurile din carton trebuie resortate manual:

Cei mai buni furnizori de ambalaje din plastic si carton nu sunt insa locatarii de la blocuri, ci depozitele si unitatile comerciale din oras. Tot de aici provin si deseurile organice care sunt transformate in compost, ingrasamant bun pentru spatii verzi si gradini.

Populatia este taxata la pret dublu

Sistemul de salubritate aplicat in oras cu fonduri europene in 2006 promitea costuri reduse pentru populatie.

„In aceasta toamna tariful pentru ridicarea gunoiului a fost dublat, pe motiv ca trebuie recorelate preturile.Vreau sa reclam la prefect hotararea de Consiliu, in numele Uniunii Asociatiilor de Proprietari”, a zis Vasile Leonte, presedintele Asociatiei de Proprietari nr.2 Precista.

Operatorul de salubritate spune ca pietrenii ar putea plati costuri la jumatate daca deseurile ar fi corect selectate.

„Deseurile care nu se pot recicla, adica 80% din ceea ce colectam de la populatie, ajung la groapa de gunoi. Pentru fiecare tona, noi trebuie sa platim insa cate 100 de lei pentru a putea depozita reziduurile la groapa”, a adaugat directorul Ploaie.

Deseurile nesortate ajung in celula nr.2 a depozitului de deseuri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *