Mos Craciun ar putea ramane fara reni, din cauza incalzirii globale

0
733
Renii, afectati de schimbarile climatice
Renii, afectati de schimbarile climatice

In Mexic, la Cancun, se discuta despre schimbarile climatice, in speranta de a ajunge in sfarsit la un acord. In Arctica, renii sufera deja de pe urma incalzirii globale. Reportaj realizat in Norvegia.

50 de reni si-au pierdut viata, inecati intr-un rau din nordul Norvegiei. Suprafata inghetata nu era atat de stabila precum credeau, povesteste un reportaj realizat de ziarul francez L’Express. Desi in luna noiembrie se inregistrau -18 grade Celsius, incalzirea globala a lucrat in tacere in comunitatea oamenilor Saami, indigenii care locuiesc in tundra norvegiana, si ameninta existenta renilor, element cheie al economiei si culturii locale.

Teritoriile Sami sunt lovite puternic de schimbarile climatice. Potrivit previziunilor Consiliului Arcticii, temperaturile din timpul iernii vor creste cu 1 grad Celsius pe deceniu, in urmatorii 30 de ani, iar precipitatiile vor fi si ele in crestere.

In plus, renii raman si fara pasunile lor vaste, care sunt invadate de turisti, incurajati de temperaturile mai ridicate. In loc de natura, renii dau peste zeci de cabane, construite in mijlocul naturii. Asa ca Saami se confrunta acum si cu strainii, „aceia de la oras”, cum ii denumesc ei, doritori sa plateasca pentru o bucata de pamant in mijlocul tundrei.

Viata lor este data peste cap si de compaiile care foreaza in regiune dupa petrol si gaze naturale.

„In ultimii 50 de ani, am pierdut 25% din teritoriile noastre de coasta. Si nu s-a terminat. Am putea pierde pana la 75% pana in 2030”, evalueaza profesorul universitar Saami, Svein Mathiesen.

„La Oslo se lupta impotriva defrisarilor din jungle, insa aici, avem mai multe paduri decat ne-ar trebui!”, exclama Anders Oskal, directorul Centrului International pentru cresterea renilor.

Padurea boreala a avansat zeci de kilometri spre nord, iesind din habitatul ei natural. Alaturi de sosirea tarzie a iernii si de ploile de toamna, copacii cresc din ce in ce mai mult si perturba ecosistemul. Cand ninge, padurile devin adevarat obstacole pentru renii care au nevoie sa calatoreasca mult pentru a gasi mancare. Animalele pierd 40% din greutate, iar autoritatile locale sunt nevoie sa ii hraneasca, iar renii nu raspund prea bine la hrana din furaje.

Saami se chinuie sa ii mentina in viata pe reni, insa nu pot reusi fara ajutorul autoritatilor norvegiene si mai ales, fara cel international. Un acord puternic la Conferinta de la Cancun, in incercarea de a stopa incalzirea globala, ar insemna un ajutor imens pentru supravietuirea renilor si a populatiei Saami, care depinde de ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.