Pana in 1950, nu existau locuitori langa Parcul Natural din nordul orasului Varna. Pentru amenajarea statiunilor au fost sacrificate cateva helestie
Localitatile de pe coasta nordica a Pontului Euxin reprezinta una dintre cele mai cunoscute destinatii turistice din estul Europei. Notorietatea este datorata statiunii dezvoltate aici, precum si parcului national din zona.
Parcul Natural din zona se intinde de-a lungul regiunii de coasta din dreptul statiunii cu acelasi nume, la nordul orasului Varna. Parcul a fost instituit cu mai bine de un deceniu inainte de a demara constructia statiunii, in 1943 fiind declarat arie protejata.
Cu o lungime de 9,2 kilometri si 1,2 kilometri latime, rezervatia naturala de la Nisipurile de Aur este unul dintre cele mai mici si mai vechi parcuri nationale din Bulgaria.
Pozitionarea geografica, la 200 de metri peste nivelul marii, si speciile de plante si animale protejate pe care le adaposteste fac din acest loc un punct de atractie pentru turistii care aleg sa isi petreaca vacantele in cele doua statiuni invecinate parcului.
Statiunea este renumita pentru plajele lungi, dar mai ales pentru nisipul fin. Mii de turisti din Romania isi petrec vacantele in statiunile bulgaresti
Arbori de peste un secol
Suprafata parcului este acoperita, in mare parte, de paduri de arbori cu frunze cazatoare. Padurile de stejar, frasin, ulm, artar sau carpen ocupa partea deluroasa a parcului, situata in centrul rezervatiei. Multi dintre arborii care au crescut aici au peste o suta de ani, iar una dintre emblemele parcului o reprezinta un platan de aproape 200 de ani. Circumferinta trunchiului acestui copac masoara patru metri.
In zona sud-estica a rezervatiei, vegetatia este formata din paduri dese, foarte asemanatoare padurilor tropicale. Copacii din aceasta arie sunt acoperiti de plante agatatoare precum vita-de-vie salbatica, hameiul ori iedera.
Partile limitrofe ale parcului sunt acoperite de arbusti, speciile predominante fiind liliacul, iasomia si ferigile. O parte din acestea reprezinta specii pe cale de disparitie si sunt protejate prin reglementari legale speciale. Flora parcului este alcatuita din peste 500 de specii, unele dintre acestea fiind, de asemenea, protejate prin lege, cum este cazul ghioceilor sau al orhideelor salbatice.
Dezvoltare vs conservare
Regiunea din nord-estul Varnei a fost nelocuita pana in anii „50, dezvoltarea urbana realizandu-se in imediata apropiere a acestei oaze naturale. Constructia statiunii de pe coasta de nord a Marii Negre a inceput in anul 1957, iar in 20 de ani locul a fost transformat intr-unul din cele mai moderne complexuri turistice din estul Europei.
Trecerea de la „salbaticie” la „civilizatie” a avut insa un pret pentru bogatiile naturale din zona. Astfel, pentru dezvoltarea turismului a trebuit sa se renunte la o parte din elesteele de pe plaja, iar habitatele mai multor pasari care traiau aici au fost, de asemenea, sacrificate.
Totodata, o parte din zonele de conservare au avut de suferit din cauza constructiei unui impresionant parc acvatic – Aquapolis. Cu toate acestea, un oarecare echilibru s-a realizat in anul 1981, cand suprafata rezervatiei naturale a fost dublata, pana la peste 1.300 de hectare, cat masoara in prezent.
Premiu european pentru merite „verzi”
Recunoscuta inca din vremea ocupatiei otomane pentru „nisipurile lungi” (Quzounkoum), zona si-a castigat faima datorita plajelor lungi de peste patru kilometri si late de o suta de metri, dar mai ales a nisipului fin, „de aur”. Calitatile naturale cu care a fost inzestrata zona, dar si orientarea catre turismul cu profil ecologic au adus recunoasterea UE pentru Nisipurile de Aur. Statiunea a primit in anul 1996 premiul „Steagul Albastru”, distinctie acordata de Fundatia Europeana pentru Educatia de Mediu, in cadrul programului cu acelasi nume derulat impreuna cu Comisia Europeana.
Parcul Natural adaposteste 25 de specii de mamifere
Punctele de atractie ale statiunii
– Cele o suta de hoteluri, majoritatea deschise pe toata perioada anului
– Locuri special amenajate pentru campare
– Izvoare minerale cu ape fierbinti, folosite in scopuri curative
– Cazinouri, restaurante, cluburi, centre comerciale
– Parcul acvatic Aquapolis
– Piscine, tratamente balneare, bungalouri
Ciocanitorile, mierlele si gaitele, printre cele mai intalnite specii de pasari
„Steagul Albastru” pentru mediu
– Camparea si circulatia masinilor pe plaja sunt interzise
– Trebuie sa se desfasoare minimum cinci activitati de educatie ecologica pe plaja
– Nu trebuie sa existe vegetatie sau alge care sa fie lasate sa se degradeze pe plaje
– Un numar corespunzator de cosuri de gunoi, care sa fie golite zilnic
– Plaja trebuie sa asigure facilitati de colectare a materialelor reciclabile
– Existenta pe plaja a unei surse de apa potabila
– Promovarea mijloacelor de transport „durabile”
– Respectarea standardelor pentru calitatea apei de imbaiere
– Informatii despre zonele naturale sensibile
– Plaja trebuie sa fie curata in permanenta
70 de specii, in pericol de disparitie
Fauna Parcului National Nisipurile de Aur numara opt specii de reptile, doua de amfibieni, 78 de pasari si 25 de mamifere. Dintre speciile de pasari care traiesc in rezervatia naturala, 70 sunt protejate prin lege din cauza pericolului de disparitie. Printre acestea se numara soimul si grangurul de aur. Dintre mamifere, cel mai des intalnite sunt caprioarele, aricii si liliacul. De asemenea, parcul ofera posibilitatea admirarii unei bogate varietati de insecte.
Sursa: Adevarul