Array

Nita anunta o investitie de un miliard de euro intr-un tip nou de reactor nuclear experimental, racit cu plumb

Nita anunta o investitie de un miliard de euro intr-un tip nou de reactor nuclear experimental, racit cu plumb
Nita anunta o investitie de un miliard de euro intr-un tip nou de reactor nuclear experimental, racit cu plumb

Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, o investitie evaluata la un miliard de euro, care urmeaza sa se deruleze pe o perioada de 15-20 de ani la Mioveni si care vizeaza constructia unui tip nou de reactor nuclear pentru productia energiei.

„Proiectul se va desfasura pe 15-20 de ani si costa un miliard de euro. Este un proiect european. Guvernul sprijina acest proiect si speram ca in perioada urmatoare sa gasim sursele de finantare, atat interne, cat si din fonduri europene“, a declarat Nita intr-o conferinta de presa.
Proiectul va fi derulat de Regia Autonoma de Tehnologii pentru Energia Nucleara – Sucursala Instititul de Cercetari Nucleare Pitesti, in parteneriat cu Ansaldo Nucleare si ENEA. RATEN provine din divizarea Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN), care produce apa grea pentru reactoarele de la Cernavoda. RAAN a intrat in insolventa in acest an.

„Ansaldo a lucrat pentru U1 si U2 si sunt convins ca vor avea o contributie importanta si pentru U3 si U4. ENEA are un rol important in progresul celeia de-a patra generatii nucleare. Tehnologiile aduc progres. Romania isi pastreaza optiunea pentru energia nucleara“, a adaugat Nita.

Potrivit notei de fundamentare pentru un proiect de hotarare de guvern postat pe site-ul Departamentului pentru Energie, sunt in curs intelegeri cu alti sustinatori, care urmeaza a fi cooptati in acest parteneriat: KTH Suedia, Empresario Agrupados Spania, SCK CEN Belgia, KIT Germania. Sunt, de asemenea, interesate de proiectul ALFRED o serie de tari din afara Uniunii Europene: Rusia, China, Japonia.

Potrivit documentului, pe perioada de derulare a investitiei (2014-2025) se apreciaza ca vor fi necesari cel putin 2000 de specialisti pentru furnizorii de servicii de proiectare, inginerie, constructii civile sau echipamente.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente