Noi semne de alerta ne-ar putea permite sa identificam speciile amenintate cu disparitia

Milioane de specii vor fi amenintate cu extinctia. De aceea este dificil astazi sa previzionam stiintific si indeajuns de devreme care specie va disparea. Principalele estimari de astazi de bazeaza pe criteriul diminuarii numarului membrilor unei anumite populatii, fara a permite in acelasi timp si determinarea momentului in care specia este intr-adevar in pericol.

Doi cercetatori, John M. Drake de la scoala de ecologie Odum a Universitatii din Georgia si Blaine D. Griffen de la universitatea din Carolina de Sud, au incercat sa detemine statistic punctul critic sau punctul de basculare in dinamica populatiilor.

Acestia au reusit sa demonstreze stiintific, pe o populatie de crustacee, existenta unei incetiniri critice ( diminuarea capacitatii de recuperare a unui sistem in urma unei perturbari) in sanul unei asemenea populatii. Dupa ce au supus aceste populatii la diverse perturbari, au putut sa stabileasca faptul ca valorile a patru indicatori statistici (coeficientii de disimetrie, de variatie, autocorelare si corelare spatiala) au crescut cu 110 zile inaintea aparitiei punctului critic, care corespunde la 8 generatii in cazul acestei specii.

Potrivit cercetatorilor, acesti indicatori sunt universali. Aceste rezultate ne fac sa ne gandim ca detectarea acestor semnale de alerta precoce ne-ar putea permite sa prevenim din timp extinctia speciilor. Dar inca ramane sa verificam aceste rezultate obtinute in laborator in „modelul real care e mult mai complex” a precizat John M. Drake.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *