Ursii polari, unele tipuri de gazele, balene si rechini au fost adaugati pe lista speciilor migratoare protejate de cele 120 de tari semnatare ale Conventiei de la Bonn (CMS), ai caror reprezentanti au participat la o conferinta internationala organizata la Quito intre 4 si 9 noiembrie. Dupa sase zile de negocieri intense, 31 de noi specii au fost incluse pe lista pe care nu a reusit sa fie trecut leul african, din cauza lipsei de informatii din tarile din regiune, relateaza luni AFP, citata de Agerpres (10 noiembrie).
Printre animalele care fac parte de acum din lista se numara ursul polar, cu o populatie estimata intre 20.000 si 25.000 de exemplare si al carui teritoriu se micsoreaza din cauza dezghetului arctic, gazela cu frunte rosie, originara din Africa, precum si marea dropie, pasare care traieste din Europa pana in China. Din lumea animalelor marine, diferite specii de rechini (rechinul-buldog sau rechinul-ciocan) au fost incluse pe lista animalelor care trebuie protejate.
‘Pasarile migratoare au devenit un subiect central al problemelor urgente ale epocii noastre’, a spus Bradnee Chambers, secretar al CMS, care a apreciat drept ‘istorica’ reuniunea de la Quito. ‘De la poluarea cu materiale plastice din oceane la efectele incalzirii climatice, trecand prin braconaj si exploatare excesiva, amenintarile la adresa pasarilor migratoare ne privesc pe toti’, a adaugat ea.
Conventia de la Bonn asupra conservarii speciilor migratoare din fauna salbatica, intrata in vigoare in 1983, stipuleaza ca tarile trebuie sa protejeze speciile migratoare care traiesc pe teritoriul lor sau care le traverseaza spatiul. Speciile migratoare sunt amenintate indeosebi de micsorarea habitatului, vanatoare si degradarea zonelor din care isi procura hrana.
Inaintea conferintei de la Quito, circa o suta de specii migratoare erau inscrise in anexa I a CMS — considerate in pericol de disparitie. Viitoarea conferinta a CMS se va desfasura in 2017 in Filipine.