Normele de aplicare a legii privind taxa de poluare

Normele de aplicare a legii privind taxa de poluare

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri normele metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély, a reamintit ca, urmare a hotararilor Curtii Europene de Justitie care a obligat statul roman sa elimine discriminarea indirecta in privinta platii taxei auto, Guvernul a promovat anul trecut acest proiect de lege, iar Parlamentul l-a aprobat la sfarsitul anului trecut.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede reducerea cuantumului taxei de poluare cu pana la 25% si, totodata, obliga plata acesteia si pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, taxa care va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.
”Statul roman nu poate sa-si permita sa aloce pentru Programul Rabla peste 1,1 miliarde de lei, cat a alocat in ultimii doi ani, si totodata, sa nu taxeze masinile second-hand. Din aceasta categorie, in 2010, peste 60% au fost mai vechi de 10 ani, iar in 2011, circa 30%”, a afirmat ministrul Mediului.
Laszlo Borbely a mai subliniat ca banii din taxa de poluare sunt utilizati pentru finantarea de programe de protejare a mediului, promovate prin Fondul pentru Mediu.
De asemenea, ministrul Borbély a precizat ca persoanele care au platit taxa de poluare dupa 1 iulie 2008, iar cuantumul acesteia este mai mare decat cea rezultata din aplicarea legislatiei in vigoare, vor putea sa recupereze aceasta diferenta de la directiile financiare. Persoanele interesate trebuie sa completeze un formular de restituire pe care il vor gasi la directiile financiare, sa aduca documentul doveditor al platii taxei de poluare, copia cartii de identitate a vehiculului si copia certificatului de inmatriculare, impreuna cu prezentarea in original a acestora. Restituirea se va face in intervalul de 45 de zile de la depunerea cererii, printr-un cont indicat de solicitant sau prin directiile financiare.
Ministrul Mediului a mai precizat ca sumele pentru restituire sunt prevazute in bugetul Fondului pentru Mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *