Norvegia ne ofera 21 milioane euro pentru inovare „verde”

Norvegia ne ofera 21 milioane euro pentru inovare "verde"
Norvegia ne ofera 21 milioane euro pentru inovare „verde”

Innovation Norway, agentie a statului norvegian responsabila pentru administrarea de fonduri publice oferite de acesta, a lansat programul de aplicatii pentru proiecte care doresc sa obtina finantare prin intermediul programului „Inovare in Industria Verde Romania”. Suma disponibila care poate fi accesata este de 21.623.200 euro.

Obiectivul programului este de a creste competitivitatea companiilor cu activitate prietenoasa cu mediul inconjurator, prin „ecologizarea” unor industrii existente si prin stimularea inovatiei si a antreprenoriatului „verde”. Activitatile eligibile pentru finantare sunt cele de dezvoltare si implementare de, investitii in si training cu privire la tehnologii prietenoase cu mediul inconjurator, productie de bunuri si servicii nepoluante, reducere si refolosire a deseurilor, precum si initiative de crestere a eficientei energetice si a utilizarii resurselor regenerabile, inclusiv cele energetice, in operatiunile zilnice ale companiilor.

Innovation Norway aloca suma disponibila prin intermediul a trei scheme de finantare. Prima dintre acestea este Schema de Finantare a Proiectelor Individuale, careia i s-au alocat 19.408.200 euro. Grupul tinta il reprezinta companii private din tara noastra, care pot accesa intre 200.000 euro si 1,5 milioane euro. Cea de a doua schema este cea de Subventii Mici, care se adreseaza Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) si organizatiilor non-guvernamentale (ONG) implicate in proiecte afaceri care presupun inovatie ecologica in regiuni mai putin dezvoltate ale tarii. Bugetul alocat este de doua milioane euro, iar aplicantii pot solicita intre 50.000 si 200.000 euro. Termenul limita de aplicare pentru cele doua scheme este 15 iulie anul acesta.

Celor doua paliere li se adauga un al treilea, denumit Fondul pentru Relatii Bilaterale, cu un buget de 215.000 euro, care are drept scop incurajarea de parteneriate intre organizatii din tara noastra si din Norvegia. Entitatile interesate, care pot fi atat companii si ONG-uri roma-nesti, cat si intreprinderi si asociatii ale societatii civile norvegiene, pot sa solicite un ajutor de calatorie, in valoare de 1.200 euro, si unul pentru pregatirea aplicatiilor pentru una dintre celelalte doua scheme, care poate ajunge pana la 10.000 euro. Pentru primul tip de ajutor, solicitarile trebuie trimise pana pe 15 iunie, iar pentru cel de al doilea, pana pe 15 mai.

In cadrul primelor doua scheme si a celui de al doilea tip de ajutor, co-finantarea acordata este de cel mult 50%, pentru companii, respectiv 90%, pentru ONG-uri. Pentru ajutorul de calatorie, co-finantarea poate sa ajunga pana la 85%.

Termenul limita pentru implementarea proiectelor acceptate este 30 aprilie 2016. Debutul fazei de implementare este estimat pentru primul trimestru al anului viitor.

Companiile si ONG-urile interesate pot aplica pe pagina de internet www.norwaygrants-greeninnovation.no.

Norvegia ofera tarii noastre, prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014 si a Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE), aproape 306 milioane euro, destinate sprijinirii a douazeci si trei de domenii, care vizeaza mediul social si economic. Suma oferita face ca statul nordic sa fie cel mai mare donator bilateral al tarii noastre.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente