Noua milioane de euro blocati in gunoi

O firma vrea de noua ani sa construiasca o rampa ecologica in Pitesti, insa autoritatile locale sunt impotriva.
groapa de gunoi ecologica
Constructia unei rampe ecologice, care ar fi in folosul cetatenilor, este motiv de cearta intre edilii pitesteni si o firma privata din Capitala, care nu poate sa puna in aplicare o investitie de noua milioane de euro. Conflictul a inceput in anul 2000, cand autoritatile din Pitesti au organizat o licitatie internationala pentru acest proiect, castigatoare fiind S.C. Lea International Impex SRL din Bucuresti, prin contractul cu nr. 25.569.

Societatea urma sa construiasca o unitate de tratare ecologica a gunoaielor, s-o intretina si s-o exploateze timp de 17 ani. Consiliul Local Pitesti venea cu 25.000 m2 de teren, iar firma bucuresteana se obliga sa respecte termenii contractuali. Acest lucru nu s-a intamplat insa.

Edilul s-a razgandit

In octombrie 2002, primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, si-a schimbat pozitia fata de proiect si a hotarat rezilierea unilaterala a contractului. Prin urmare, reprezentantii firmei bucurestene au actionat in justitie Consiliul Local Pitesti. In 2005 castiga procesul, prin sentinta civila 432.C, consiliul fiind obligat sa isi respecte angajamentele contractuale.

Cu toate acestea, sefii administratiei argesene au refuzat sa se conformeze contractului. Asta pentru ca, intre timp, aparuse si posibilitatea construirii unei rampe de gunoi cu finantare UE, pe aceeasi portiune de teren concesionata firmei bucurestene sau in vecinatate.

Plangere penala impotriva lui Pendiuc

Intre timp, conducerea S.C. Lea International Impex SRL Bucuresti a decis sa se adreseze din nou justitiei, dar de aceasta data nu doar civil, ci si penal. Firma a cerut deja instantei instituirea unui sechestru asigurator pe averea primarului Tudor Pendiuc, „pana la concurenta sumei de cinci milioane de euro reprezentand prejudiciul produs”.

Insa marii perdanti sunt locuitorii Pitestiului, care de ani buni nu beneficiaza de serviciile unei rampe ecologice moderne, ce ar contribui la purificarea mediului argesean.

POZITIE

Rampa ecologica, pe alt teren viran

Referitor la situatia creata, primarul Tudor Pendiuc spune ca firma bucuresteana avea obligatia contractuala ca in temen de 12 luni de la obtinerea autorizatiei de construire sa puna in functiune unitatea de tratare ecologica, termen care nu a fost respectat: „Din aceasta cauza, Consiliul Local al Municipiului Pitesti a luat decizia incetarii colaborarii cu S.C. Lea International Impex SRL Bucuresti”. Edilul a mai precizat ca, pana in prezent, pe rolul instantelor de judecata sunt 15 procese, cele mai multe aflandu-se in diferite faze procesuale: „In 2007, existand oportunitatea realizarii unitatii de tratare ecologica a deseurilor urbane de catre Consiliul Local Pitesti impreuna cu Consiliul Judetean si alte noua unitati administrativ teritoriale, s-a hotarat asocierea acestora pentru realizarea investitiei, fara a afecta suprafata de teren pusa la dispozitie firmei bucurestene. Aceasta actiune a avut ca efect tararea in actiuni judiciare sacaitoare, fara nici un suport real de catre S.C. Lea”.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *