Noul Cod Silvic permite construirea de mall-uri in padure. Incepe marea defrisare a Romaniei

Noul Cod Silvic permite construirea de mall-uri in padure. Incepe marea defrisare a Romaniei

Un proiect pentru modificarea Codului Silvic va permite ca exploatarea produselor lemnoase prevazuta pentru zece ani sa se realizeze intr-un timp mai scurt • Suprafete de paduri vor putea fi introduse in spatiul intravilan, urmand ca pee le sa se ridice mall-uri, vile sau blocuri

Mai bine de trei hectare de padure dispar in fiecare ora din Romania, arata un studiu halucinant facut public de curand de Greenpeace. In ultimii 11 ani au fost taiate peste 280.000 de hectare de padure, ceea ce inseamna 28.000 de hectare pe an. Lucrurile se pot agrava insa in urmatorii ani. Fiecare va putea taia dupa cum va dori padurile Romaniei, iar in locul acestora nu este exclus sa vedem mall-uri, cartiere rezidentiale sau alte constructii.

Camera Deputatilor este pe cale sa voteze un proiect de lege privind modificarea Codului Silvic, prin care sa asigure chiar un cadru legal despaduririlor necontrolate. Una din modificarile aduse Codului Silvic, care incalca flagrant principiile unei gospodariri durabile a padurilor, va permite exploatarea de produse lemnoase aferenta unei perioade de zece ani, intr-un timp mult mai scurt. Singurul factor limitativ va fi doar posibilitatea absorbtiei pe piata a masei lemnoase.

Taiem cat putem vinde

In prezent, unitatile specializate care raspund de silvicultura intocmesc amenajamente silvice pe perioade de zece ani, prin care se stabilesc posibilitatile de exploatare a materialului lemnos. Totusi, potrivit modificarilor aduse Codului Silvic, cantitatea de lemn aferenta celor zece ani reglementati de amenajament, va putea fi utilizata chiar si intr-un an, in functie de posibilitatea de absorbtie a pietei. Iar dupa atingerea cotei prevazute pentru un intreg deceniu, se poate elabora un nou proiect de amenajare. In acest mod, practic se da unda verde taierii padurilor Romaniei, pentru a raspunde cererii tot mai mari de masa lemnoasa. „Exista cateva articole din Codul Silvic foarte periculoase in ceea ce priveste modul de gospodarire al padurilor in general. Art.59, de exemplu, da posibilitatea de recoltare legala a volumului de masa lemnoasa prevazut pe zece ani, intr-o perioada mai scurta, dupa care se va intocmi un nou amenajament silvic ce ar reglementa alte taieri, pentru perioada ramasa. O modificare a codului e necesara si sunt multe articole care sunt modificate in bine dar, odata cu unele lucruri bune trec si tot felul de soparlite extrem de periculoase de acest gen”, a declarat, pentru ZIUAnews, Costel Bucur, coordonatorul pe programe forestiere al organizatiei WWF-Romania.

In intravilan pentru constructii

O alta problema a noului Cod Silvic ar fi si modificarea adusa art. 7 alin. (4) sau art. 47 alin. (3), prin care se va da posibilitatea scoaterii de suprafete din fond forestier intr-un cadru necontrolat si introducerii acestora in intravilan. In acest caz, trebuie avut in vedere ca padurile, odata incluse in intravilan, se vor supune Legii nr.24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din interiorul localitatilor. Ceea ce inseamna ca pana la 10% din aceste suprafete vor putea fi afectate de constructii, fara a se mai supune rigorilor scoaterilor din fond forestier.

De asemenea, organizatiile de mediu sustin ca, in cazul in care modificarile vor trece de Camera Deputatilor, noul Cod Silvic nu va contine criteria foarte clare referitoare la conservarea biodiversitatii ecosistemelor forestiere. In acelasi timp, ONG-urile sunt ingrijorate ca modificarile articolului 16, referitor la modul de administrare a fondului forestier de catre ocoalele silvice private, ar putea avea efecte similare cu cele din perioada celui de-al doilea val de retrocedari, cand sute de mii de hectare au fost taiate.

Senatorii nu au avut timp sa se ocupe de Cod

Proiectul de modificare a Legii 46/2008 privind Codul Silvic se afla pe masa parlamentarilor de la inceputul anului trecut. Lasand la o parte modul prin care acesta se plimba de la o comisie la alta, fara a retine atentia cuiva, proiectul este privit cu total dezinteres de parlamentari. Astfel, legea a obtinut toate avizele necesare de la comisii, fara a fi luate in seama opiniile si propunerile organizatiilor de mediu. A fost ulterior inscrisa de sapte ori pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Programul foarte incarcat al senatorilor nu le-a lasat insa deloc timp acestora sa-si arunce privirile si pe proiectul de lege, astfel ca el a fost aprobat fara a mai fi votat, prin procedura tacita. In momentul de fata, proiectul Legii de modificare a Codului Silvic este la Camera Deputatilor – for decizionala – urmand ca aici sa se decida soarta padurilor din Romania.

Ramanand la acelasi capitol, cel al modului in care Codul Silvic a trecut pana acum prin Parlament, trebuie spus ca dezbaterile pe aceasta tema au avut loc in absenta organizatiilor de mediu. Mai mult, niciuna din propunerile pe care acestea le-au trimis nu au fost luate in considerare.

Se taie trei hectare pe ora

Potrivit unui studiu realizat de organizatia Greenpeace, peste trei hectare de padure dispar in fiecare ora din Romania. Din suprafetele despadurite, aproape jumatate fac parte din arii protejate. „Studiul Greenpeace releva ca aproape jumatate, mai exact 48,95% din suprafetele despadurite in perioada 2000-2011 se afla in actualele arii protejate. Mai grav este faptul ca sunt afectate chiar padurile virgine, acestea fiind printre cele mai valoroase. In comparatie cu alte tari din Europa, unde suprafetele ramase sunt mult mai mici, Romania are 218.500 de hectare de paduri virgine”, a declarat Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace Romania. In momentul de fata, padurile acopera aproximativ 29% din suprafata teritoriului, in timp ce in UE media este de 42%.

Rovana Plumb analizeaza Codul Silvic

Noul ministru al Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, sustine ca, in cel mai scurt timp, va propune noi reglementari pentru a opri defritarile. „Suntem in plina analiza a Codului Silvic care se afla in prezent in Parlament. Ne dorim ca, dupa ce vom veni cu masurile legislative necesare, mesajul acestui cod sa raspunda mesajului societatii pe acest subiect: Nu vrem defrisari! Nu vrem taieri!”, a declarat, recent, ministrul Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *