Consumul zilnic de doi litri de Coca-Cola si alte racoritoare acidulate sau indulcite cu zahar reprezinta un pericol foarte mare, mai ales ca in ultima perioada exista o tendinta de a consuma doar racoritoare cu zahar, iar tocmai de aceea parintii ar trebui sa le permita copiilor doze foarte mici, de maxim 300 de mililitri de suc pe zi, doze acceptate si in dietele marilor nutritionisti din strainatate, a spus miercuri, intr-o conferinta de presa, Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. dr. Maria Mota.
Intrebata de corespondentul AGERPRES cat de periculoase pot fi pentru declansarea diabetului racoritoarele cu zahar si acidulate, prof. dr. Maria Mota a spus ca, in cantitati mari, zilnice, pericolul este foarte mare.
„Nu sunt adepta sub nicio forma a bauturilor racoritoare indulcite cu zahar si a bauturilor racoritoare acidulate. Trebuie sa avem mare grija, pentru ca in ultima perioada exista o tendinta de a da totul pe racoritoarele cu zahar. Sunt foarte periculoase daca consumi in fiecare zi o sticla de doi litri, e foarte periculos”, a spus prof. dr. Maria Mota.
Aceasta le recomanda parintilor care nu fac fata cererii de Coca-Cola si nu numai din partea copiilor, sa le permita doze cat mai mici.
„Sunt adepta consumului cu masura. Sa nu devina fruct oprit. In momentul in care i-ai interzis copilului sa bea Coca-Cola sau orice alta bautura racoritoare, acolo va fugi. (…) Am vazut ca si marile diete, in afara, au permis 300-400 de mililitri pe zi. Ar trebui doze mici si parintii cumva sa stie si sa-si educe copiii, neinterzicand”, a adaugat prof. dr. Maria Mota.
Nici mancarea fast-food nu este sanatoasa, motiv pentru care specialistii folosesc tot mai mult termenul de „junk-food”, conform sursei citate.
„Sigur ca nu e sanatoasa. E foarte gustoasa. (…) Si aici ar trebui cu discretie, tot asa, neinterzisa, copilul trebuie sa cunoasca, dar trebuie spus: mergem o data la doua-trei saptamani, nu se intampla nimic. Rau e daca masa e luata tot din zona fast-food”, a atras atentia presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
O alta problema a copiilor din ziua de astazi este faptul ca nu mai fac sport. Cel putin o jumatate de ora de mers pe jos, pe zi, trei ore de sport la scoala pe saptamana, practicarea si a altor sporturi i-ar face pe copiii din Romania mult mai sanatosi.
Cu toate acestea, statisticile arata ca „Romania este printre tarile cu cei mai putini copii cu diabet zaharat”, a anuntat miercuri, prof. dr. Maria Mota. In ciudat cifrelor, medicii sunt ingrijorati ca avem 2.500 de copii cu diabet zaharat la noi in tara, care, practic sufera de o boala care, pana nu demult, era doar a bunicilor lor.
„Avem in Romania 2.500 de copii romani cu diabet zaharat. (…) Nu stim inca de ce, este posibil ca in Romania sa fi fost o alimentatie sanatoasa foarte mult timp, dar nu trebuie sa ne linistim cu acest lucru pentru ca se intampla in toata lumea si in Romania, datorita aparitiei obezitatii si la copii, incepe sa apara la copii diabetul de tip doi, deci non-insulino-dependent, care pana de curand era al bunicilor si al parintilor. Deci apare si creste la copii diabetul zaharat de tip doi”, a subliniat prof. dr. Maria Mota.
Aceasta s-a declarat ingrijorata de „cresterea anuala cu 3 % a cazurilor noi” de diabet zaharat la copii. Spre exemplu, in judetul Dolj anual apar cel putin 6 cazuri noi de diabet zaharat la copii.
„Nu este o alerta la copii, dar trebuie sa devina o alerta ca sa nu devina cu diabet cand vor deveni mari”, a comentat presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Aceasta spune ca una din urgente ar fi asigurarea de pompe de insulina. In prezent exista doar 300 in Romania la un necesar de 10.000, din care un sfert sunt beneficiari copii.