Numarul de tari care genereaza o amenintare nucleara potentiala nu se limiteaza la Iran si Coreea de Nord

Numarul de tari care genereaza o amenintare nucleara potentiala nu se limiteaza la Iran si Coreea de Nord
Numarul de tari care genereaza o amenintare nucleara potentiala nu se limiteaza la Iran si Coreea de Nord

Numarul de tari care genereaza o amenintare nucleara potentiala nu se limiteaza la Iran si Coreea de Nord, au atras atentia expertii in cadrul Forumului international Luxemburg in domeniul prevenirii catastrofelor nucleare, care si-a deschis lucrarile miercuri la Montreux (Elvetia) , transmite portalul Rbc Daily.

In total, 22 de state ignora la ora actuala ratificarea protocolului aditional al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), ceea ce ar putea sugera nu doar existenta unor ambitii nucleare din partea acestora, ci si probabilitatea unor tentative de dezvoltare a armelor nucleare.

‘O particularitate importanta a acestei conferinte este ca vom incerca sa intelegem cum sa identificam intr-un stadiu timpuriu semnele cand un stat se apropie de linia rosie in privinta tehnologiilor nucleare, dincolo de care iese la iveala, fara urme de indoiala, intentia sa de a dezvolta arme nucleare’, a declarat publicatiei mentionate presedintele Forumului Luxemburg, Viaceslav Moshe Kantor.

Experti in arme nucleare se reunesc pentru a 16-a oara in cadrul acestui forum, de data aceasta in colaborare cu Centrul pentru Politici de Securitate de la Geneva.

Generalul rus Vladimir Dvorkin, in calitate de presedinte al comitetului de organizare a Forumului Luxemburg, a declarat ca, pentru crearea unei arme nucleare, o tara are nevoie de 10-15 ani. ‘Se poate spune deja ca regimul din Coreea de Nord a trecut linia rosie, Iranul este aproape de ea, dar, in afara de acestea, exista multe alte tari care planifica sau au initiat deja activitati de dezvoltare a armei nucleare’, a spus el, referindu-se la un numar de 22 de tari care nu au ratificat Protocolul aditional al AIEA din 1997, ceea ce se poate interpreta ca o dovada indirecta a ambitiilor lor de a se dota cu arma nucleara.

La criteriile dupa care un stat poate fi suspectat ca intentioneaza sa utilizeze tehnologia nucleara in scopuri non-pasnice, expertii forumului au inclus imbogatirea uraniului cu pana la 3,5%, in conditiile unui numar mic de centrale nucleare, si cu pana la 20% atunci cand vine vorba de centre de cercetare.

Participantii la forum au ezitat sa nominalizeze statele cu ambitii nucleare, limitandu-se la sintagme precum ‘unele state’, ‘urmasii posibili ai Iranului’ etc. In culoarele reuniunii insa, dupa cum scrie Rbc Daily, au fost insa mentionate tari ca Algeria, Arabia Saudita, Turcia, Egipt, Argentina si Brazilia.

In acest context, presedintele Forumului Luxemburg a atras atentia ca unele regimuri care incearca sa intre in posesia armelor nucleare sunt absolut imprevizibile, in conditiile in care tentativele AIEA de a controla raspandirea tehnologiilor sensibile pe plan mondial nu au dat rezultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *