Nu e loc de biciclete la Piatra Neamt

0
331

Toate drumurile noi si modernizarile strazilor existente trebuie sa asigure cale de rulare pentru biciclete. Oficialii pietreni spun ca problema este „delicata” pentru ca n-au unde sa amenajeze pistele. „La noi nu e cazul deocamdata, pentru ca nici biciclete nu prea avem”, glumeste Dan Florea, arhitectul sef al orasului. Pina la sfirsitul lui 2008, urbea va fi obligata sa aiba in PUG si in regulamentele de urbanism piste pentru biciclisti

Mersul in Piatra Neamt e pe baza de autoturism personal, picioare din dotare si, din cind in cind, cu troleul. Si asa va ramine pentru mult timp de acum inainte. Putinii biciclisti care mai sint prin oras vor continua sa pedaleze printre masini, pe marginea strazii sau pe trotuare pentru ca in viitorul apropiat nu prea se intrevede amenajarea unor piste speciale pentru biciclisti la Piatra Neamt. Desi discutii sint. Iar oamenii care au mai vazut cum e prin Europa o cer. De cind primaria s-a apucat de schimbat fata infrastructurii rutiere si de improspatat trotuarele cu pavele, au fost destui pietreni care au sugerat ca, odata cu aceste lucrari, sa se amenajeze si benzi pentru biciclisti, macar in centru, unde latimea strazilor o permite. Ca oras turistic, Piatra Neamt o fi avind nevoie de locuri de parcare, dar nu trebuie neglijat nici aspectul ecologic, mai ales ca e urbe montana. Cum insa primul lucru pe care il face un om cind da de bani e sa-si cumpere masina, pe care o foloseste apoi si ca sa mearga dupa piine la colt, prioritatea au ramas strazile si parcarile auto. Pina recent, cind Ministerul Mediului si-a propus sa indemne lumea la protejat natura. Intru incurajarea mersului pe jos, s-a declarat Saptamina Mobilitatii si Ziua fara Masina. Pentru reducerea poluarii, ministeriabilii vor sa oblige autoritatile locale sa amenajeze pe strazi benzi pentru biciclete. Deocamdata, obligativitatea se aplica doar pe drumurile noi. Insa, din 2008, autoritatile locale trebuie sa ia in calcul acest lucru inainte de a autoriza orice modernizare sau extindere de strada veche. Pistele pentru biciclisti devin obligatorii in toate localitatile. La Piatra Neamt, subiectul este „delicat”, spun reprezentantii primariei.

Doar trasee alternative

Arhitectul sef Dan Florea a explicat ca ideea este in principiu buna, dar cam greu de aplicat, avind in vedere ca strazile sint vechi si nu prea mai au unde sa fie extinse cu piste pentru pedalare. „A incercat Bucurestiul ceva asemanator, s-au facut piste pentru biciclisti dupa un anumit traseu care includea mai multe zone turistice. Avem studiul lor, foarte bine elaborat, de altfel. Dar, din pacate, inaplicabil. Nu prea se potriveste ce e pe hirtie cu ce este in realitate si e foarte greu de ajuns la un numitor comun. Ministerul Mediului incearca sa promoveze o modificare a Regulament General de Urbanism, astfel incit realizarea pistelor pentru biciclisti sa fie obligatorie in toate localitatile. A fost o dezbatere publica pina pe 15 octombrie, iar hotarirea de guvern care stabileste aceasta obligativitate ar urma sa fie data pina la sfirsitul anului. Acolo se spune ca, incepind din 2009, sintem obligati sa amenajam astfel de piste pe drumurile noi si in cazul modificarilor care se executa la strazi. La Piatra Neamt ar fi cazul strazii Cetatea Neamtului, insa nu va intra sub incidenta acestei prevederi, pentru ca deja ne-am apucat de supralargire. Nu, la Piatra Neamt nu e cazul, pentru ca noi nici nu prea mai avem biciclete”, zice Dan Florea. Potrivit proiectului anuntat de Ministerul Mediului, toate primariile trebuie sa stabileasca in PUG-uri conditiile de amplasare a pistelor pentru ciclisti si suprafata minima a acestora. Se permite, totusi, o relaxare: „Se va tine cont de conditiile specifice din fiecare oras, numarul de locuitori si intensitatea traficului rutier”. Din punct de vedere tehnic, daca pe principalele artere din Piatra Neamt nu pot fi realizate aceste piste, s-ar putea gasi niste trasee alternative, pentru turismul pe doua roti fara motor, mai ales ca Primaria Piatra Neamt are in plan amenajarea traseelor turistice si de drumetie din oras si din jurul lui.

Sursa: Monitorul de Neamt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.