Amenzi substantiale pentru judetul Cluj in primul trimestru al anului

Comisariatul Regional Cluj al Garzii Nationale de Mediu intalneste numeroase cazuri de abateri. Numai in acest an, pana in luna aprilie, suma amenzilor date de Garda de Mediu in judetul Cluj a depasit 800.000 lei.

Aceste amenzi au fost aplicate in mare parte pentru nerespectarea legislatiei privind managementul deseurilor. Alta problema des intalnita in Cluj este lipsa autorizatiilor de mediu. Cea mai mare amenda din acest an este de 100.000 RON si a fost data pentru abateri repetate si nerespectarea unor masuri impuse anterior. In anul 2006, numarul total al amenzilor au fost de 275 iar ele au insumat aproape 1.400.000 lei. Facand o comparatie intre anul curent si cel anterior observam ca, referitor la amenzi, clujenii au poluat mediul in doua luni aproape cat intr-un an intreg.
Garda de Mediu are mai multe directive. Acestea urmaresc indeaproape controlul integrat al poluarii, prevenirea accidentelor majore si instalatiile mari de ardere din judet, cea mai mare fiind centrala termica a Regiei Autonome de Termoficare.
Garda de Mediu se ocupa cu controlul si inspectia de mediu si vine in urma Agentiei pentru Protectia Mediului, care monitorizeaza si reglementeaza: da autorizatii, acorduri si avize de mediu. Comisarul sef din cadrul Garzii de Mediu Cluj ne-a declarat faptul ca rolul pe care ei il poarta nu este doar de a da amenzi. Asadar, s-au facut seminarii la care au participat primarii din judetul Cluj, unde au fost explicate legile de mediu in vigoare. „Pe de alta parte noi impunem masuri, le discutam impreuna cu angentii si stabilim termene. Asadar, facem si latura de consultanta. Prezentam legile ce trebuie respectate. Amenda o dam atunci cand nu gasim alta cale de intelegere” , ne-a declarat comisarul-sef Stanisav Costa.
La nivel national, Garda de Mediu da o amenda la cinci controale. In Cluj exista un plan anual de controale, caruia i se adauga sesizarile primite si controalele tematice venite de la Bucuresti, ce vizeaza o directie clara dintr-un domeniu ales de Garda Nationala de Mediu.
Despre alinierea la standardele Uniunii Europene, Stanisav Costa ne declara ca „de-acum avem legi comune si vorbim aceeasi limba, dar trecerea in UE nu ne-a prins nepregatiti. Legislatia exista si pana acum. Comisia Europeana trimite si in Romania un comisar care verifica activitatile noastre. Daca el constata ca nu e implementata o directiva se poate ajunge la amenzi pentru tara. Acest lucru s-a-ntamplat, spre exemplu, in Grecia”.

Mihai Hendea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *