Gorbaciov se teme de o noua cursa a inarmarilor

  0
  351
  Gorbaciov se teme de o noua cursa a inarmarilor
  Gorbaciov se teme de o noua cursa a inarmarilor

  Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a avertizat, intr-un interviu publicat vineri de cotidianul The Moscow Times, ca lumea se gaseste la inceputul unei noi curse a inarmarii nucleare si a deplans faptul ca acordurile de dezarmare incheiate intre fosta URSS si SUA „au fost date uitarii”, consemneaza agentia EFE.

  „O noua cursa a inarmarii incepe sub ochii nostrii. Apare din nou amenintarea militarizarii spatiului”, declara Gorbaciov. El constata in plus ca proliferarea nucleara continua sa fie o amenintare in contextul aparitiei unor noi puteri nucleare, cum ar fi cazul Indiei, Coreii de Nord sau Pakistanului, si al reticentei puterilor traditionale de a continua dezarmarea.

  „Arsenalele nucleare continua sa fie mari, cu mii de focoase nucleare. Sute de unitati de armament tactic sunt in continuare in Europa. Acordul pentru interzicerea testelor nucleare nu a intrat in vigoare”, a adaugat ultimul lider sovietic, criticand faptul ca angajamentul celor doua superputeri din perioada Razboiului Rece, formulat la summitul de la Geneva din anul 1985, de a nu aspira la suprematia militara, a fost dat uitarii.
  „Aproape jumatate din cheltuielile militare la nivel global sunt realizate de SUA. Daca aceasta situatie continua, obiectivul de a avea o lume fara arme nucleare poate fi uitat. Iar intr-o zi, o astfel de arma va fi folosita”, a continuat Gorbaciov.

  Pe de alta parte, el se declara convins ca responsabilitatea procesului de dezarmare cade exclusiv in sarcina SUA si a Rusiei.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.