BFA (bis-fenol A) este utilizata si la fabricarea sticlelor pentru biberoane si a cutiilor pentru formulele de lapte praf destinate bebelusilor.
O substanta chimica care se gaseste in ambalajele de plastic pentru alimente si bauturi poate provoca adolescentilor cancer mamar si la prostata, potrivit unui raport emis de guvernul american, informeaza Reuters. Pe baza datelor descoperite de Programul National de Toxicologie, din cadrul Institutului National de Sanatate din Statele Unite, democratii din congresul american si Food and Drug Administration -FDA- (Agentia de reglementare a alimentelor si medicamentelor) vor decide daca substanta bisfenol A este sigura pentru bebelusi si copii. Substanta, numita si BPA, este utilizata si la fabricarea sticlelor pentru biberoane si a cutiilor pentru formulele de lapte praf destinate bebelusilor. Raportul indica faptul ca ambalajele de plastic pot afecta fetusii, bebelusii si copiii din punct de vedere neurologic si comportamental, daca acestia sunt in permanenta expusi substantei BPA. Autorii raportului sustin ca s-au bazat in avertismentele lor pe efectele acestora asupra glandelor prostatei si mamara si asupra pubertatii precoce la femei.
Studiile de laborator arata ca la soareci s-au format leziuni precanceroase
Raportul indica faptul ca soarecii expusi in laborator la niveluri de BPA similare celor la care sunt expusi oamenii au dezvoltat, printre altele, leziuni precanceroase pe glandele prostatei si pe cea mamara. FDA a spus ca posibilitatea ca bisfenolul A sa afecteze negativ dezvoltarea umana nu poate fi eliminata si ca mai sunt necesare studii pentru a stabili daca aceasta substanta chimica prezinta riscuri pentru sanatate. Bisfenolul A este utilizat la producerea plasticului policarbonat si a rasinilor epoxidice si se gaseste in ambalajele pentru alimente si bauturi, in CD-uri si unele dispozitive medicale. Unii compoziti dentari contin, de asemenea, aceasta substanta.
Riscuri „neglijabile” ca substanta sa provoace avort
Raportul a mai indicat ca exista riscuri neglijabile ca substanta sa provoace avort spontan, deces la nastere, defecte, greutate scazuta la nastere sau sa impiedice dezvoltarea bebelusilor. De asemenea, BPA afecteaza foarte putin aparatul reproducator in cazul adultilor. Grupul industrial Consiliul Chimistilor Americani spune ca expunerea umana la bisfenol A este extrem de redusa si ca nu s-au gasit dovezi directe ca ar afecta reproducerea sau dezvoltarea. In Canada, publicatiile Globe si Mail informeaza ca ministrul canadian al Sanatatii este gata sa declare BPA o substanta periculoasa. Ministerul canadian al Sanatatii ar deveni astfel primul organism de reglementare din lume care ar lua o asemenea decizie. Activistii care lupta pentru protejarea mediului transmit de multa vreme avertismente in ceea ce priveste efectele negative ale BPA si au laudat raportul emis de guvernul american.
Sursa: Gandul