Romsilva acceseaza fonduri UE pentru cai de rasa sau arii protejate

Regia Nationala a Padurilor-Romsilva intentioneaza sa acceseze fonduri europene pentru anumite sectoare care nu sunt rentabile in prezent, cum ar fi cresterea cailor de rasa sau arii protejate, iar Regia se va reorganiza pentru ca anumite unitati din subordine sa aiba personalitate juridica, potrivit NewsIn.
„Romsilva intentioneaza sa acceseze fonduri europene, dar este nevoie ca unitatile respective aflate in subordinea Regiei sa aiba personalitate juridica. Prin urmare, Regia se va reorganiza si va avea in subordine atat unitati cu personalitate juridica, cum ar fi parcuri nationale, cat si unitati fara personalitate juridica, de exemplu o directie silvica”, a declarat, marti, pentru NewsIn, directorul general al Romsilva, Dan Ioan Aldea.
Acesta a precizat ca fondurile europene vor fi destinate activitatilor care, in prezent, nu sunt rentabile.
„Fondurile europene vor contribui la rentabilizarea anumitor activitati cum ar fi ariile protejate, cresterea cailor de rasa sau silvoturism. In acest moment nu se poate estima valoarea totala a fondurilor europene pentru care urmeaza sa se realizeze proiecte. De exemplu, pentru arii protejate sunt finalizate 22 de proiecte urmand sa se acceseze in jur de zece milioane de euro „, a explicat Aldea.
Reprezentantii Romsilva au anuntat, recent, ca Regia intentioneaza sa deruleze un parteneriat public-privat pentru implementarea unui proiect de modernizare a hergheliei de la Sambata de Jos, estimat la sase milioane de euro, o varianta de finantare fiind accesarea fondurilor europene destinate dezvoltarii rurale.
Directorul general al Romsilva, Dan Ioan Aldea, a declarat, la sfarsitul anului 2007, ca Regia inregistreaza pierderi de doua milioane de euro anual din activitatea de crestere a cailor de rasa, principala cauza fiind subventionarea insuficienta prevazuta de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Potrivit lui Aldea, din efectivul de 4.002 cabaline, doar pentru 1.650 sunt prevazute alocatii bugetare, pentru ca se considera ca numai acestea fac parte din herghelia nationala. Astfel, restul cheltuielilor sunt suportate de Romsilva si numai 8% sunt acoperite din vanzarea cailor.
Regia Nationala a Padurilor Romsilva estimeaza sa realizeze anul acesta un profit brut de 82 milioane lei, in crestere fata de cel de 79,7 milioane lei obtinut in 2007 si o cifra de afaceri de 1,1 miliarde lei.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *