O vaca turbata a fost descoperita la cea mai mare ferma de vaci din Covasna

Autoritatile sanitar veterinare din judetul Covasna au instiuit carantina la cea mai mare ferma de vaci din judet, dupa ce in aceasta unitate au descoperit o vaca turbata.

Prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat luni in cadrul unei conferinte de presa, ca vaca turbata se afla la ferma de vaci a unui om de afaceri israelian, care creste aproape 2.000 de vaci in apropierea municipiului Sfantu-Gheorghe, in colonia Campu Frumos.

Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat ca nu se stie din ce cauza a turbat vaca. El a mai spus ca, initial, angajatii fermei au crezut ca era vorba despre o intoxicatie.

Vaca turbata, importata din Germania, avea patru ani si era gestanta. In urma stabilirii diagnosticului, sapte angajati ai fermei care au intrat in contact cu animalul au fost trimsi la Spitalul de Boli Infectioase Sfantu-Gheorghe, unde au fost luati in evidenta si au fost vaccinati.

Carcasa si organele rezultate din sacrificarea animalului au fost confiscate in intregime si dirijate la Protan Codlea, iar la adapost de realizeaza dezinfectia. Totodata, toate animalele din ferma sunt vaccinate de urgenta antirabic, iar intreg efectivul este tinut sub observatie medical veterinara.

DSVSA a interzis categoric miscarea oricarui animal din ferma, indiferent de categorie, destinatie sau proprietate, iar miscarile catre abatoare se pot realiza doar cu avizul scris al Directiei Sanitare.

In judetul Covasna, au fost depistate pana acum 23 de focare de rabie, majoritatea la vulpi, caini sau pisici, iar cel mai recent caz a fost descoperit, saptamana trecuta, in municipiul Sfantu-Gheorghe, unde o familie de vulpi turbate se adapostise in sura unei gospodarii. Cazul vacii turbate este primul de acest gen din judetul Covasna.

Sursa: Realitatea

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente