Obama a mers in ultimul ceas la Copenhaga pentru a cere, in lipsa de altceva, macar un acord climatic „imperfect”

Presedintele american a participat la negocierile din ultima zi a summitului de la Copenhaga. Primul-ministru australian Kevin Rudd a avertizat, vineri dimineata, ca esecul celui mai mare summit climatic din istorie este deja o chestiune foarte probabila. In loc de a veni cu un acord politic, conform cu realitatile mondiale, cele 11 zile de reuniuni ale liderilor lumii ar putea sa nu produca altceva decat un document care sa dea bine, a mai spus Rudd, citat de SmartCompany.com. Obama Copenhaga

SUA, impacientate ca nu pot salva lumea
Barack Obama si-a anulat imediat programul pe care il avea la Copenhaga si a intrat la negocieri cu 19 lideri mondiali. El le-a cerut sefilor de stat si de guvern sa ajunga la un acord, „chiar si imperfect”, pentru ca timpul pe care-l aveau la dipozitie a expirat. „Nu mai avem mult timp. In acest stadiu, problema este de a sti daca progresam impreuna sau daca ne despartim, daca preferam situatia actuala sau actiunea”, a spus presedintele SUA, citat de CNN. El i-a sfatuit pe cei 120 de lideri de stat sa accepte compromisul, pentru ca „nicio tara nu va putea obtine ce doreste”. „S-a terminat perioada vorbelor!”, a subliniat americanul. Cu toate acestea, dupa discursul mult-asteptat al lui Barack Obama, am putut constata ca nici el nu-si respecta indemnul. Toata cuvantarea lui a fost inca o lectie de oratorie. El nu a facut nicio declaratie despre angajamentele SUA, in privinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, finantarea statelor in curs de dezvoltare sau solicitarea de transparenta din partea economiilor emergente, precum China. Cu o zi inainte, secretarul de stat american, Hillary Clinton, a anuntat disponibilitatea tarii sale de a contribui, pana in 2020, cu 100 miliarde de dolari in franarea incalzirii globale.

In timp ce Obama incerca sa salveze lumea si ii vorbea adunarii generale despre nevoia de a face compromisuri si de a veni cu un acord, un alt document, care s-a scurs in presa, a provocat furii la Copenhaga. In acest act, li se cerea sefilor de stat sa fie de acord ca ritmul de crestere a temperaturii globale sa nu treaca de doua grade. In plus, totul este la nivel de recomandare. „Pamantul va arde cu ceea ce este in acest document!”, a declarat un negociator, pentru The Telegraph. Mai mult, spre sfarsitul zilei, faptul ca SUA si China nu sunt dispuse sa ofere reduceri mai mari ale emisiilor era deja oficial.

China, India si Brazilia au parasit adunarea generala
In primele zile ale summitului, tarile din Lumea a Treia le-au cerut Statelor Unite sa cheltuiasca tot atat pe incalzirea temperaturilor, cat cheltuiesc pe razboi. Potrivit unui raport guvernamental, facut public in luna octombrie, Washingtonul cheltuieste 3,6 miliarde de dolari pe luna numai in Afganistan.
In cele 11 zile, summitul de la Copenhaga a mers din impas in impas, mai din cauza certurilor dintre statele foarte sarace ori puterile emergente si marile puteri. In ultima zi insa, tensiunea era maxima. La un moment dat, premierii indian si chinez au plecat din sesiunea plenara, urmati de delegatiile lor. Gestul a fost repetat si de Brazilia. Cele trei tari sunt nemultumite de propunerile marilor puteri, pe care le acuza ca-si vad doar interesul propriu si ca vor sa le franeze dezvoltarea economica.

Alti delegati au acuzat China si Rusia de lipsa unui acord politic pe care cei 120 de lideri ar fi trebuit sa-l semneze in doar cateva ore. Uniunea Europeana a fost reprezentata la negocieri de Andreas Carlgren, ministrul suedez al mediului. El i-a condamnat, ieri, pe chinezi, pentru ca „au blocat intruna” discutiile, dar si pe americani, care au venit in al 12-lea ceas cu programul de ajutor climatic, anuntat joi de Hillary Clinton. Africa, insa, s-a plans de lipsa de ambitii a marilor puteri, care nu vor sa dea progresul economic pe lupta climatica. Pana vineri seara, scepticismul era maxim. Orice acord care ar fi putut fi semnat pana la urma s-ar fi referit, in cel mai bun caz, la propuneri de reducere a emisiilor in statele bogate si de ajutor financiar pentru cele sarace. Insa ceea ce ar conta ar fi un acord politic.

Romania a promis sa valorifice energia eoliana
Si presedintele Traian Basescu a fost prezent la Copenhaga, unde a tinut o cuvantare despre felul in care se raporteaza Romania la marea problema mondiala a momentului: schimbarea climei. „Fie ca suntem printre cei mai dezvoltati din lume, fie printre cei mai putin dezvoltati, abordarea noastra trebuie sa ia in considerare nevoile de dezvoltare ale celorlalti si, mai ales, pe cele ale generatiilor care ne vor urma”, i-a sfatuit el pe cei prezenti. Romania nu este indiferenta la aceasta problema, iar implicarea ei in lupta impotriva incalzirii globale este demonstrata de progresele inregistrate in indeplinirea tintelor Kyoto in perioada 1990-2007 si de nivelul actual al emisiilor de gaze cu efect de sera, care se situeaza cu 37% sub obiectivul pe care ni l-am asumat, a explicat seful statului. Ca parte a „mostenirii” Kyoto, Romania doreste sa putem ajunge la o intelegere privind abordarea surplusului de Unitati de Cantitate Atribuite (AAU), astfel incat regimul de tranzactionare sa fie nediscriminatoriu, a mai spus Traian Basescu. Potrivit declaratiilor lui, Romania va continua sa utilizeze energia nucleara in scopuri civile si sa acorde importanta valorificarii energiei eoliene. „In acelasi timp, vom continua exploatarea potentialului agricol al tarii prin stabilirea unui echilibru corect intre productia agroalimentara si cultivarea resurselor pentru biocombustibil”.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *