Ocolul Silvic Medias

Ocolul Silvic Medias

Existenta Ocolului Silvic Medias isi are radacinile in perioada imperiului austriac, cand au aparut primele forme de organizare a padurilor. Primele acte care se afla in arhiva Ocolului Silvic Medias dateaza din perioada interbelica, incepand cu Reforma Agrara din anii 1921-1922. Aceste acte se refera la masurile de exproprieri si la avizele date de Ocolul Silvic, aplicarii amenajamentelor silvice ale vremii. In acea perioada – afirma seful OS Medias, ing. Radu Barbatei – preocuparea de baza a personalului silvic era aceea de a urmari aplicarea regulilor regimului silvic in padurile diversilor detinatori si de a administra in mod direct padurile din proprietatea statului. Cu vadita mandrie si precizie, Radu Barbatei ne releva cateva repere ale devenirii acestui ocol silvic.

„In 1948, odata cu nationalizarea padurilor care au trecut toate in proprietatea statului, Ocolul Silvic Medias devine unic administrator al padurilor cuprinse intre Sarosu pe Tarnave si Podul Mures de la Mihalt, suprafata totala fiind de 24.000 hectare. In 1953, toate padurile administrate de OS Medias au fost amenajate pe mai multe unitati forestiere (MUF), care constituie primul amenajament unitar efectuat in perioada postbelica. In anul 1954, o mica parte din padurile aflate in proprietatea statului a fost data in folosinta catorva Sfaturi Populare din zona Medias, printr-un HCM.

Din 1969, Ocolul Silvic Medias a administrat o suprafata de 20.379 hectare fond forestier de stat, pana in anul 1998, cand au fost transmise Ocolului Silvic Dumbraveni circa 3.000 de hectare, ramanand in evidente 17.247 hectare. A urmat o noua etapa, de aplicare a prevederilor Legii 1/2000 si a Legii 247/2005 privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere. In cadrul acestui proces, O.S. Medias a retrocedat o suprafata de 6.401 ha, din care 4.884 ha restituite unitatilor teritorial-administrative, 1.180 ha – cedate persoanelor juridice, (composesorate si biserici) si 337 ha – persoanelor fizice. In final (procesul de retrocedare a durat din 2000 pana in 2009), in fondul forestier de stat au mai ramas 10.846 ha. In anul 2009, din aceasta suprafata s-a cedat 4.438 ha catre Ocoalele Silvice Agnita, Sibiu si Saliste.
In 2012, Ocolul Silvic Medias administreaza 12.809 ha de padure, din care 6.408 ha fond forestier de stat si 6.401 ha, proprietatea altor detinatori.

Particularitati
Padurile Ocolului Silvic Medias au fost supuse o perioada indelungata (incepand cu anul 1961 pana in ultimii ani) influentei negative a agentilor industriali poluatori de pe platforma industriala Copsa Mica. Poluarea – sustine seful de ocol – s-a produs cu dioxid de sulf si pulberile metalelor grele ale industriei de metale neferoase de la actuala Sometra SA (fostul IMMN Copsa Mica) si cu pulberi de negru de fum, emanate de fosta Carboxin SA, dezafectata in anul 1993. Trebuie spus ca industria poluatoare a Copsei Mici s-a infiintat in anii 1935 (Carboxin) si 1939 (IMMN). Primele semne vizibile ale poluarii au inceput abia in 1961, odata cu cresterea si diversificarea productiei industriale. Din acel an, poluarea a avut un impact foarte daunator asupra vegetatiei forestiere din intreaga zona, soldandu-se in cele din urma cu uscarea totala a padurii de pe o suprafata de 450 hectare. Fenomene de uscare si debilitare a arboretelor au aparut pe intreg fondul forestier al Ocolului Silvic Medias.
Padurile administrate astazi de OS Medias sunt situate in etajul deluros de gorunete, fagete si goruneto-fagete din Podisul Tarnavelor. Ca structura, ele prezinta urmatoarea compozitie: 28% gorun; 2% stejar; 20% fag; 28% carpen; 12% salcam; 5% DT; 4% rasinoase si 1% – DM.
Sunt situate pe teritoriul administrativ al municipiului Medias, orasului Copsa Mica si al comunelor Mosna, Valea Viilor, Axente Sever, Seica Mare, Seica Mica, Micasasa, Tarnava, Bazna, Blajel, Darlos, Alma.

Gestionarea acestor paduri se face de catre 46 de angajati, organizati in 5 districte si 25 de cantoane silvice.
OS Medias are propria pepiniera de 5,4 ha (cu o suprafata cultivata de 4 ha) de pe care se recolteaza anual 600.000 de puieti forestieri (gorun, paltin, stejar, frasin, tei, salcam, gladita etc.) care asigura intregul necesar de puieti pentru impaduririle proprii ocolului, iar circa 200.000 de puieti sunt vanduti catre alte ocoale din tara.)

Masa lemnoasa recoltata anual a scazut, odata cu retrocedarile, la 24.000 mc, din care 20.000 de produse principale, 3.000 mc produse de igiena si 1.000 mc produse secundare.
Desi volumul de masa lemnoasa exploatata nu este unul mare din punct de vedere al eficientei economice, Ocolul Silvic Medias se situeaza in plutonul fruntas al Directiei Silvice Sibiu. Si asta, pentru ca in acest ocol si-au desfasurat activitatea generatii de silvicultori care si-au adus o insemnata contributie la pastrarea si conservarea padurilor din zona Tarnavei Mari, aplicand cu profesionalism masurile regimului silvic. Exemplificam cu doua exemple elocvente: ing. Virgil Buja – cel care a condus destinul ocolului timp de 34 de ani (1965-1998) si ing. Radu Barbatei, care a preluat sefia OS Medias in aprilie 1998 si-l conduce cu succes si astazi.

Reconstructia ecologica
O componenta definitorie a reconstructiei ecologice in aceasta zona o reprezinta preluarea si impadurirea terenurilor agricole degradate. In perioada 2004-2009 – afirma ing. Radu Barbatei – OS Medias a preluat 294 ha terenuri degradate, pe care le-a impadurit si le-a introdus in circuitul forestier. Astfel, de la ADS Sibiu s-au preluat 16,72 ha (in zona Curmatura I) pe care s-au plantat salcam, frasin, mojdrean, salcioara, gladita. De la Primaria Axente Sever s-a preluat o suprafata de 34,41 ha (in zona Curmatura II), care a fost impadurita cu salcam, gorun, paltin de munte si frasin. De la Copsa Mica (in zona Rupturi) s-au preluat 98,1 ha degradate, pe care s-au plantat puieti forestieri din speciile: salcam, gorun, paltin de munte si frasin. De la Primaria Seica Mica s-au preluat 58,7 ha, care au fost impadurite cu aceleasi specii. De la Primaria Axente Sever au mai fost preluate alte 73,7 ha, plantate in totalitate cu salcam, iar de pe raza satului Sorostin – 12,5 ha, pe care s-au plantat arbusti de amorfa, salcam, sanger, mojdrean si catina.

Radu Barbatei, seful Ocolului Silvic Medias
S-a nascut la 10 aprilie 1958, in Rupea (judetul Brasov). A urmat cursurile Liceului Silvic Gurghiu, pe care le-a absolvit in 1977. Este absolvent al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere Brasov, promotia 1983. Este repartizat ca inginer stagiar,. proiectare drumuri la IFET Sebes. Din 1984 vine la Ocolul Silvic Medias, unde lucreaza ca inginer de cultura (1984-1987), sef de district (1987-1990), revine ca inginer de cultura (1990-1994), iar apoi activeaza ca inginer fond forestier (1994-1998). Din 1998 si pana in prezent este sef de ocol. Este casatorit cu Livia Barbatei, tehnician silvic in cadrul aceluiasi ocol. Au impreuna doua fete – Andreea Olivia, in varsta de 25 ani, director de vanzari la LiDL Germania si Maria, studenta anul I la Facultatea de Matematica-Informatica din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *