Olanda își va extinde sistemul de garanție-returnare, în ciuda opoziției producătorilor

Guvernul olandez a decis ieri extinderea sistemului garanție-returnare și includerea dozelor de aluminiu pentru băuturi, cu aplicare efectivă din 31 decembrie 2022. În prezent, SGR se aplică în Olanda numai pentru recipientele mari din plastic și pentru mare parte din sticlele de bere. 

Organizațiile de mediu salută această decizie a guvernului. 

Sistemul garanție-returare va reduce numărul de doze metalice aruncate la gunoi cu 70-90%, ceea ce reprezintă o victorie mare pentru mediul înconjurător – se arată în comunicatul de presă comun al  Recycling Netwerk, Stichting De Noordzee, Plastic Soup Foundation, Plastic Soup Surfer, Greenpeace și Natuur & Milieu.

Timp de câteva decenii, un grup mic de producători din industria alimentară și de băuturi din Olanda a împiedicat aplicarea SGR pentru recipientele mici din plastic și pentru cele din metal. 

Indignarea cu privire la poluarea cu plastic și nevoia de a combate urgent aruncarea gunoiului în natură au crescut în ultimii ani. Mișcarea ecologistă și societatea, în general, reprezentată în Statiegeldalliantie (alianța olandeză-belgiană pentru sistemul de garanție-returnare), au crescut presiunea. Un studiu comandat de guvernul olandez a concluzionat că sistemele de returnare a depozitelor reduc prezența recipientelor de băuturi în gunoi cu 70-90%. 

Secretarul de Stat pentru Infrastructură și Managementul Apelor, Stientje van Veldhoven (de la Partidul Democrații 66), le-a dat producătorilor un ultimatum: fie reduc ei cantitatea de ambalaje de băuturi din gunoi cu 70%, fie guvernul va extinde sistemul garanție-returnare. 

Inițial înțelegerea viza doar recipientele mici de plastic. Numărul acestor ambalaje prezente în gunoi nu doar că nu a scăzut în 2019, ba a și crescut. Din această cauză, guvernul olandez a decis în aprilie 2020 să includă recipientele mici din plastic în SGR, cu aplicare de la 1 iulie 2021.

După moțiunile din octombrie 2019 ale parlamentarilor Jan Paternotte (partidul Democrații 66) și Carla Dik-Faber, executivul a decis în aprilie 2020 să stabilească un traseu similar pentru dozele de aluminiu, cu termen limită în a doua jumătate a lui 2021. În momentul în care statisticile oficiale au indicat că în prima jumătate a anului 2020 a crescut cu 19% numărul  dozelor de aluminiu aruncate în natură, cele șase ONG-uri de mediu au cerut guvernului să grăbească momentul și să adopte o hotărâre înaintea alegerilor din martie 2021. Executivul olandez a răspuns pozitiv acestei solicitări în 3 februarie. 

În România, industria a înfrânt sistemul până acum

Tot recent, în 20 ianuarie, guvernul german a decis includerea tuturor ambalajelor de sucuri, vin și lactate în sistemul garanție-returnare. 

Sistemul de garanție-returnare este un instrument eficient pentru a dezvolta reciclarea și pentru a împiedica deșeurile de ambalaje de băuturi să sfârșească aruncate în natură. La sfârșitul anului trecut, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor avea un proiect legislativ elaborat și trecut prin procesul de consultare publică, care reglementa un format de sistem care să asigure eficiența. La presiunea reprezentanților producătorilor și ai retailerilor, noul ministru a abandonat planul predecesorului său de a adopta în cel mai scurt timp acest proiect.

Din aceste motive, Zero Waste România a lansat un apel public pentru cetățeni să ceară ministrului ca proiectul să fie adoptat urgent și fără modificări ce arf putea duce la slăbirea sistemului garanție-returnare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *