Londra este primul oras care gazduieste pentru a treia oara Jocurile Olimpice moderne, ajunse la cea de-a 30-a editie si care se vor disputa in Anglia in aceasta vara, intre 27 iulie si 12 august. Bucuria englezilor este cu atat mai mare cu cat dreptul de organizare a fost castigat dupa o lupta la baioneta impotriva Parisului, capitala marilor rivali de peste canalul Manecii. ProSport va ofera un reportaj de la fata locului realizat in urma cu trei saptamani despre eforturile si problemele englezilor de a organiza cea mai curata editie a Olimpiadei.
Aflat la Londra, cu putin timp inainte de startul competitiei, nu poti sa ratezi o plimbare prin zona olimpica a orasului pentru a arunca o privire asupra a ceea ce va fi in vara lui 2012. Pentru doar 9 lire, poti lua parte zilnic la turul oficial intitulat „Olympic Walk” care dureaza timp de doua ore.
Londra, primul oras cu trei editii
Prima lauda a ghidului, caci la nivel de informatii tot turul e plin de asa ceva, este legata de faptul ca Londra este prima capitala care gazduieste trei editii ale jocurilor moderne, celelalte doua avand loc in 1908 si 1948. Ce este interesant de spus este ca fiecare editie gazduita la Londra a fost sub semnul problemelor. Cea din 1908 ar fi trebuit sa se dispute la Roma, dar eruptia Vezuviului i-a facut pe italieni sa renunte, iar englezii au profitat si au preluat ei organizarea Olimpiadei. Jocurile din 1908 aveau sa fie cele mai lungi, durand sase luni! A doua editie de la Londra a avut loc in 1948, dupa 12 ani de pauza, dar englezii au fost la un pas sa predea organizarea Statelor Unite din cauza problemelor financiare.
Cum au invins Parisul
Editia actuala este si ea una cu probleme, efortul financiar fiind destul de insemnat pentru o tara care se confrunta cu probleme economice, dar si cu seceta. Insa faptul ca au invins Parisul in turul final al alegerilor a contat mult mai mult pentru orgoliul britanicilor. Povestea victoriei este una incredibila, daca e sa credem spusele ghidului. Se pare ca inaintea ultimei runde a alegerilor, presedintele CIO, belgianul Jacques Rogue, ar fi comentat ca e inadmisibil ca Londra sa castige in conditiile in care Anglia are cea mai proasta mancare, fiind depasita la acest capitol doar de Finlanda. Acest comentariu avea sa ii coste scump pe parizieni, cele patru voturi in plus pentru Londra venind din sfera Finlandei!
Estul „salbatic”, pariul riscant
Pentru organizarea jocurilor din acest an, englezii au facut o alegere controversata din multe puncte de vedere. Zona Stratford din estul Londrei este gazda Parcului Olimpic care se intinde pe o suprafata de 2,5 km patrati si este una dintre cele mai sarace si mai rau-famate zone ale orasului, la doi pasi de West Ham. In plus, este o fosta zona industriala cu multe terenuri poluate si pline de gunoaie. Totusi, decizia englezilor s-a bazat tocmai pe dorinta de a relansa economic aceasta parte a orasului prin investitiile facute atat in infrastructura, cat si in geografia zonei.
James Bond va deschide JO
Unul din primele obiective vizitate in cadrul turului a fost fostul complex industrial 3 Mills, care include si platoul de filmari unde au loc pregatirile pentru ceremoniile de deschidere si de inchidere ale Jocurilor Olimpice. Directorul artistic al ceremoniei de deschidere Danny Boyle, autorul celebrului Slumdog Millionaire, a turnat un scurt metraj cu James Bond, interpretat de Daniel Craig, primind de la Regina misiunea de a deschide jocurile. Ceremonia va incepe cu Bond sarind cu parasuta in mijlocul Stadionului Olimpic. JO coincide cu sarbatorirea jubileului de diamant al reginei Elizabeta a II-a, dar si cu implinirea a 50 de ani de la lansarea primului film din seria „James Bond”.
Langa santier!
Ajuns in aproprierea Stadionului Olimpic ai un soc cand vezi ca accesul se face prin plin santier! Si asta deoarece calea ferata care trece la mai putin de un kilometru de stadion se afla in plin proces de mutare si modernizare, operatiunile urmand a se incheia peste cativa ani! Mai trebuie spus ca stadionul este separat de terenurile de antrenament de o alee mare construita deasupra Northern Outfall Sewer, una dintre cele mai mari artere ale canalizarii londoneze si care da „culoare” zonei cu mirosurile care razbat!
Noul „Turn Eiffel”
Unul din elementele greu de trecut cu vederea este simbolul Olimpiadei de langa stadion, un turn de otel de 115 metri care a costat 22 de milioane de lire sterline si se numeste ArcelorMittal Orbit, dupa principalul finantator al constructiei, miliardarul indian Mittal. Constructia a fost ceruta de primarul Londrei, Boris Johnson, care a dorit un Turn Eiffel modern, care sa fie vizibil in intregul oras. Turnul a fost primit cu destule critici de mass-media locala, din cauza dimensiunilor mari.
Probleme cu radiatiile
Constructia Stadionului Olimpic a durat aproape 3 ani, acesta avand 80.000 de locuri, fiind al treilea din Anglia dupa Wembley si Twickenham. Structura permanenta are 25.000 de locuri, restul pana la 80.000 fiind inele demontabile. De remarcat, ca in ziua in care a avut loc vizitarea, se lucra de zor la demontarea inelelor superioare pentru reducerea dimensiunii la 60.000 din ratiuni financiare! Pentru stadionul care a costat 537 de milioane de lire sterline se duce o lupta apriga pentru ocuparea lui dupa Olimpiada, West Ham, Tottenham si Leyton, dar si echipe din alte sporturi exprimandu-si interesul de a juca acolo. De remarcat ca in 2010 s-a descoperit ca la 250 de metri de stadion s-ar afla deseuri radioactive de thoriu si radiu, ingropate cu decenii in urma, dar autoritatile au anuntat ca nu reprezinta un pericol pentru public.
O mare problema o va constitui transportul pe perioada Olimpiadei, in ciuda asigurarilor autoritatilor. Si asta pentru ca inclusiv sportivii vor veni cu transportul public, accesul altor masini fiind interzis complet.
„Verdele” Olimpiadei
Velodromul este ventilat 100% natural, este luminat natural, iar apa de ploaie de pe acoperis va fi folosita la toalete si irigatii
Acoperisul Stadionului Olimpic este facut din resturi de tevi de gave
Apa folosita la curatarea filtrelor din bazinele olimpice va fi folosita la toalete
Transportul spre Parcul Olimpic se va face doar cu transportul public, cu biciclete sau pe jos. Accesul altor masini va fi interzis
S-au creat 6.000 de locuri de parcare temporare pentru biciclete
Materiile prime pentru constructiile din zona olimpica au fost aduse doar pe apa si cu trenul
204 de tari vor participa la Jo de la Londra
7.000 de locuri are restaurantul McDonald’s din complex
800.000 de persoane se estimeaza ca vor folosi zilnic transportul public