Olimpica la Protectia Mediului: Le-as da amenzi celor care arunca gunoi!

0
416
Olimpică la Protecţia Mediului: Le-aş da amenzi celor care aruncă gunoi!
Olimpica la Protectia Mediului: Le-as da amenzi celor care arunca gunoi!

Lavinia Dijmarescu, eleva Colegiului Tehnic ”Gheorghe Magheru” din Targu Jiu, care a obtinut premiul II la Olimpiada Nationala de Protectia Mediului, crede ca o mare parte dintre romanii nu au respect pentru mediul inconjurator, arunca gunoaiele pe unde apuca, mai ales cand ies la iarba verde. O solutie in stoparea acestor comportamente, care afecteaza sanatatea oamenilor este aplicare unor amenzi dure de catre autoritati.

A indragit tot timpul natura si de cand a intrat la liceu s-a gandit cum sa protejeze mediul inconjurator, avand in vedere ca in cele mai frumoase zone din tara se intalnesc si gunoaie aruncate la intamplare. Lavinia Dijmarescu este eleva in clasa a XII-a la Colegiul Gheorghe Magheru din Targu Jiu, unde studiaza Protectia Mediului. In toti acesti ani a acordat o atentie deosebita disciplinelor in acest domeniu si orelor de laborator pentru a contribui la prevenirea efectelor poluarii si pentru a-i educa pe semenii sai in spiritul protejarii mediului inconjurator. Cunostintele sale au fost rasplatite si la nationala, unde a obtinut locul II. Olimpiada s-a derulat in perioada 2-6 mai la Miercurea Ciuc. ”A fost o competitie stransa, mai ales dupa proba scrisa. Cea care a schimbat ierarhia a fost proba practica, unde am avut determinarea unei probe de apa. Profesorii de acolo au vrut sa vada dexteritatea elevilor si priceperea lor. Au fost atenti la fiecare detaliu si au fost foarte corect. Media finala a fost de 90 de puncte. Au avut si o organizare foarte buna”, spune Lavinia. In timpul pregatirii pentru olimpiada a acordat importanta si disciplinelor de bacalaureat.

Amenzi pentru cei care arunca deseuri

Lavinia citeste mai mereu despre efectelor nocive produse de oameni asupra mediului. Actiunile acestora ar trebui insa pedepsite aspru de autoritati. ”Vreau sa ii ajut pe oameni sa inteleaga ca trebuie sa aiba grija de mediu asa cum au grija de ei. E foarte important sa avem un aer curat. Dar acest lucru e greu de obtinut pentru ca peste tot, mai ales in orasele aglomerate, sunt numai deseuri. Eu una i-as sanctiona pe oamenii care arunca gunoiul pe unde apuca, in ape sau in zonele verzi. Cred ca daca s-ar aplica amenzi acestia nu ar mai indrazni sa arunce gunoaiele”, considera Lavinia Dijmarescu. Unul dintre motivele pentru care oamenii isi permit sa arunce deseurile in zonele neamenajate este si lipsa informarii. ”Cred ca multi nu stiu ce efecte pot sa aiba gesturile lor. Cred ca educatia in sensul protejarii mediului trebuie sa porneasca din clasele mici. Elevii ar trebui dusi sa viziteze zone afectate de deseuri si zone curate pentru a face comparatii si pentru atrage concluzii. In scoli se desfasoara de cativa ani diverse activitati ce au scopul de a proteja natura si cred ca incet-incet se vor rezolva lucrurile”, explica tanara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.