Continut crescut de Arsen in apa potabila din Ardusat

0
382
Europenii caută în ”Săptămâna verde” soluții privind resursele de apă
Continut crescut de Arsen in apa potabila din Ardusat

Intr-un raport pe anul 2011 al Directiei de Sanatate Publica Maramures se arata faptul ca localitatea Ardusat este grav afectata de poluarea cu Arsen. Mai exact, apa potabila are un continut crescut cu respectiva otrava, furnizarea apei fiind sistata in clipa de fata.

“In perioada mai-iunie 2011 s-a realizat inventarierea forajelor de peste 100 metri adancime din judetul Maramures si s-au prelevat probe pentru determinarea Arsenului din forajul care alimenteaza cu apa localitatea Ardusat, probele fiind trimise spre analiza la CRSP Cluj Napoca si CRSP Timisoara – coordonatorul national de sinteza.

Actiunea inceputa in luna iunie cu localitatea Ardusat s-a finalizat in luna octombrie 2011, cand s-a prelevat cate o singura proba pentru determinarea Arsenului din celelalte 7 foraje mentionate in tabelul nr. 2. DSP Maramures a identificat prezenta unui continut crescut de Arsen in sursa de aprovizionare cu apa si in reteaua de distributie a comunei Ardusat (valori determinate in cadrul actiuniii si cu ocazia monitorizarilor anterioare s-au situat intre 35,41 -63,7 μg/l, limita maxima admisa de Legea nr. 458/2002 republicata, fiind de 10 μg/l) .

In prezent la Ardusat activitatea de furnizare a apei in scop potabil este sistata, populatia fiind informata de catre primaria locala cu privire la restrictia de utilizare.

In cadrul proiectului integrat finantat prin FEADR, Masura 322, cu finalizare in 16 iunie 2012, s-a prevazut construirea unei statii de tratarea apei, inclusiv pentru arsen si dezinfectie a apei, 2 rezervoare de inmagazinare de 200 mc fiecare”, se arata in raportul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.