Suntem pregatiti pentru ce e mai rau. In cazul unor catastrofe naturale, in care mii de specii de plante ar putea disparea de pe fata pamantului, avem o solutie de rezerva.
Seminte din toate cerealele folosite acum au fost depozitate in doua banci imense, plasate in zona Oceanului Inghetat si in Anglia. Nu se stie niciodata cand am putea avea nevoie de ele.
Banca de seminte Millennium se afla la doar o ora de Londra si adaposteste cam un miliard de seminte. Tehnologia folosita aici este la fel cu cea din Insulele Svalbard. Exista totusi o diferenta esentiala. Semintele depozitate langa Londra sunt folosite in tot felul de experimente, in timp ce suratele lor din grotele norvegiene sunt pastrate pentru vremuri grele.
Din depozit, semintele ajung in laboratoare. Aici, un jet de aer trece peste semintele de proba. Forta aerului separa semintele usoare si gunoaiele de semintele mai grele. Apoi, semintele considerate valide ajung in uriase camere frigorifice, unde temperatura nu trece niciodata de minus 25 de grade.
In depozitul din Oceanul Inghetat se pastreaza in primul rand semintele plantelor esentiale pentru alimentatia noastra. Banca din Insulele Svalbard dispune de o grota lunga de 120 de metri, unde pot fi pastrate la temperaturi scazute peste doua miliarde de seminte, care ar putea fi folosite in cazul unor catastrofe naturale.
Sursa: PRO TV