Orice descoperire din ultimii 50 de ani, a unor instrumente moderne asociate cu o comunitate de Neanderthal, a fost pusa pe seama interactiunilor din Neanderthal si omul modern. Oamenii de stiinta au exclus posibilitatea ca aceasta specie sa fie capabila de dezvoltarea unei astfel de „tehnologii” din initiativa proprie.
Dar daca totusi puteau? Cel putin asta sugereaza nou studiu, ca cel putin un grup de Neanderthal a invatat cum sa se adapteze conditiilor climatice si sa faca diferite instrumente pe cont propriu.
Antropologul Julien Riel-Salvatore de la Universitatea din Colorado, Denver, a studiat comunitatile italiene Neanderthal in ultimii sapte ani. „Practic, reabilitam intreaga cultura de Neanderthal. Trebuie sa intelegem ca ei erau cu mult mai avansati decat ne-am imaginat noi vreodata”, a afirmat Julien Riel-Salvatore.
In urma cu aproximativ 140.000 de ani, oamenii din Neanderthal locuiau peste tot in Europa. Apoi, 100.000 de ani mai tarziu, in scena a intrat omul modern. Studiul a fost realizat in urma descoperirii unor artefacte de origine neanderthaliana (apartinand culturii Uluzziane) in sudul Italiei.
Riel-Salvatore este convins ca varfurile de sageti asemanatoare cu cele ale lui Homo Sapiens, uneltele de os, ornamentele, folosirea ocrului si a plaselor primitive de pescuit erau inventii ale oamenilor de Neanderthal. „Capacitatea lor de adaptare la noi conditii si inovatia, sunt indicii ca oamenii din Neanderthal erau asemanatori nou din punct de vedere cultural si biologic. Eu consider ca ei erau o subspecie a rasei umane si nicidecum specie diferita de a noastra”, a declarat Riel-Salvatore citat de Discovery News.
Mai mult, antropologul dezminte teoria conform careia neanderthalienii ar fi fost exterminati de oamenii moderni, sustinand ca acestia au fost alaturati culturii noastre. Aceasa teorie este sustinuta de un studiu realizat in luna mai, in urma caruia cercetatorii au ajuns la concluzia ca oamenii din Asia si Europa au material genetic de la neanderthalieni, in proportie de 1-4%.