Colt de rai: Cazanele Dunarii, o zona magica

Natura este pe deplin suverana in defileul prin care se zbate fluviul. Ajuns aici, devii prizonierul frumusetii coplesitoare care te inconjoara la fiecare pas. Turistii sunt vrajiti de peisajele din Clisura. Aici se afla Cazanele, Tabula Traiana, ruinele cetatii Tricule, dar si chipul lui Decebal, cel mai vizitat obiectiv din zona.

In ultimii ani, activitatea turistica a inceput sa se dezvolte in Clisura Dunarii, iar conditiile bune de cazare si posibilitatile diverse de relaxare fac din aceasta zona o destinatie perfecta pentru orice perioada a anului.

La inceput, proprietarii de pensiuni s-au straduit sa ofere servicii bune de masa si cazare. Apoi au observat ca pentru a-i atrage pe turisti e nevoie de mai mult. Asa ca s-au gandit sa le umple timpul cu diverse posibilitati de relaxare. Acum, plimbarile cu barca si cu bicicleta sunt cele mai solicitate activitati.

„In 2001, cand am deschis pensiunea, eram singurul. Ma bucur ca putem sa facem ca aceasta zona mirifica a Cazanelor sa ia amploare si se vede ca s-a miscat ceva, pentru ca, an de an, numarul turistilor care ne viziteaza e tot mai mare”, spune Doru Oniga, proprietarul unei pensiuni.

In Clisura Dunarii exista 30 de pensiuni, cu o capacitate totala de 800 de locuri de cazare. Orice turist care ajunge in zona trebuie sa viziteze Cazanele Mari, Cazanele Mici, Tabula Traiana, chipul lui Decebal cioplit in stanca, Manastirea Mraconia si ruinele cetatii Tricule.

Golful Mraconia e un colt de Eden rupt de lume. Aici, in apropierea comunei Eselnita, se afla si cea mai mare sculptura din Europa, la care se poate ajunge doar cu barca, pe Dunare.

Decebal – la noi, Traian – la sarbi

Manastirea Mraconia a fost reconstruita in 1993

Chipul lui Decebal, ultimul rege dac, sculptat intr-o stanca de pe malul batranului fluviu, apare in toate fotografiile turistilor si pe toate site-urile despre Cazanele Dunarii.

Ideea acestei sculpturi monumentale i-a apartinut omului de afaceri Iosif Constantin Dragan, care a finantat lucrarile derulate in perioada 1994-2004. „Ne mandrim cu ea. Este un punct de atractie in dezvoltarea turismului rural si ii indemnam pe toti sa vina in zona noastra daca vor sa vada ceva cu adevarat deosebit”, spune Ioan Ciuru, primarul comunei Eselnita.

La imensa lucrare, care a durat aproape 10 ani, au trudit 12 sculptori-alpinisti, iar costul acesteia a depasit un milion de dolari. „Munca s-a desfasurat in conditii foarte grele. Alpinistii au sculptat prinsi in chingi, s-a lucrat si la lumina reflectoarelor, au intampinat greutati si din cauza rocii. E calcar, destul de moale, si deseori au fost obligati sa intervina cu alte metode pentru a contura imaginea lui Decebal”, explica Ioan Ciuru.

Inspirata de faimoasele sculpturi din Muntele Rushmore (SUA), statuia eroicului rege dac are o inaltime de 55 de metri si 25 de metri latime. Este cu doar sase metri mai mica decat Statuia Libertatii, dar cu opt metri mai inalta decat monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro.

Vizavi de uriasa sculptura de la Mraconia, pe malul sarbesc al Dunarii, se afla vestita Tabula Traiana, monumentul ridicat de Traian pentru a marca marsul trupelor imperiale romane spre Dacia. Tabula este fixata in piatra, iar pe ea sunt sculptati doi delfini plutind si un vultur
pe cer.

Tot aici, in apropierea cataractelor de la Cazanele Mici, este locul unde Dunarea are cea mai mare adancime, 120 de metri. Printre plimbarile cu barca sau vaporul prin Defileul Dunarii si drumetiile de pe platoul Cazanelor faceti-va timp si pentru o vizita la pestera Ponicova, cea mai mare din Defileul Dunarii. Galeriile insumeaza 1,6 kilometri lungime. La pestera puteti ajunge de pe uscat sau de pe Dunare, cu barca, si nu este necesar echipament special.

Aventura in palatul de clestar

Veti fi impresionati de galeria activa a raului Ponicova, dar si de vechea galerie, cu sala de coloane a Marelui Sarpe. Dintre galeriile fosile, cea mai frumoasa este Galeria Concretionara. Apa si timpul au mesterit aici domuri si coloane uimitoare, stalactite si stalagmite de diferite forme si marimi, perle de caverna, draperii si o podea de calcita alba, ca intr-un palat de clestar. In pestera au fost descoperite oase de urs si de hiena.

„Ii indemnam pe toti sa vina in zona noastra daca vor sa vada ceva cu adevarat deosebit.”
Ioan Ciuru
primarul comunei Eselnita

Ultimele ramasite din ctitoria de sub ape

Pestera Ponicova ascunde cele mai lungi galerii din defileu

Aflata la 15 kilometri vest de Orsova, in comuna Dubova, Manastirea Mraconia este atestata documentar din 1453. Sfantul lacas a fost ridicat pe locul unui fost punct de observatie si de dirijare a vaselor de pe Dunare, numit „La balon”, situat pe o portiune a fluviului in care nu puteau trece doua vase simultan.

In decursul timpului, manastirea s-a degradat si a fost daramata in mai multe randuri. In 1788 era inca locuita, iar in 1800 inca i se vedea tencuiala interioara. Construirea hidrocentralei de la Portile de Fier I, inceputa in anul 1967, a impus demolarea lacasului, ruinele sale fiind inundate de apele Dunarii. Pentru ca s-a luat decizia ca manastirea sa nu mai fie reconstruita in alt loc, aceasta a devenit cunoscuta sub numele „Manastirea de sub ape”.

Reconstructia ei a inceput in 1993, cand preotul Cristian Tartea a ridicat-o doar din donatiile enoriasilor, asezamantul fiind reinfiintat in 1995, cu binecuvantarea Preasfintitului Nestor Vornicescu.

Acum, Manastirea Mraconia, construita din caramida, are obste de calugari. Din prima constructie, aflata sub apele Dunarii, se mai pastreaza in muzeul parohial de la Eselnita doar usile imparatesti si o candela.

Croaziere si ciclism

SITUARE. Cazanele Dunarii se intind pe portiunea fluviului dintre Svinita si Orsova. Golful si Manastirea Mraconia se afla la 47 de kilometri de orasul Drobeta-Turnu Severin si la 17 kilometri de Orsova.

ACCES. Cu masina ajungeti pe Drumul National 57 (Orsova – Moldova Noua). Soseaua urmeaza cursul Dunarii pe un segment lung. Cu trenul puteti merge doar pana la Moravita, Oravita sau Orsova.

SEJUR. Tarifele de cazare la o pensiune de patru stele in Clisura Dunarii pornesc de la 50 de lei pe noapte de persoana si ajung pana la 200 de lei pentru o camera dubla (doi adulti si un copil de cel mult 9 ani). Rezervarile se fac cu cel putin o luna inainte, mai ales inaintea sarbatorilor.

AGREMENT. Pe langa cazare si masa, pensiunile asigura si alte activitati: plimbari cu barca si cu hidrobiciclete, croaziere cu vaporasul, pescuit. Clisura Dunarii reprezinta si un loc ideal pentru companiile care vor sa organizeze sesiuni de teambuilding, dar este foarte apreciat si de amatorii de caiac-canoe si canotaj, de vanatori (in special pentru trofeele de mistret si cerb). Ciclistii si motociclistii se pot antrena pe drumurile forestiere.

INFORMATII. Mai multe amanunte despre aceasta zona pe site-urile clisuradunarii.com si cazaneledunarii.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *