Criza gunoaielor, declansata de mafie?

0
459

Orasul italian Napoli este din nou napadit de gunoaie, iar locuitorii dau vina pentru noua criza atat pe autoritati, cat si pe Camorra (mafia napoletana) ce controleaza o mare parte din afacerile cu deseuri din Italia.

Criza a fost declansata in urma cu cateva zile de o actiune de protest a catorva sute de angajati ai firmelor de salubritate locale fata de o eventuala disponibilizare. Actiunea disperata a gunoierilor, care au lipsit in bloc de la serviciu cateva zile, a starnit protestele vehemente ale locuitorilor, ingrijorati ca situatia ar putea degenera, avand in vedere precedentele din 2007. Atunci, in urma acumularii deseurilor, Comisia Europeana a actionat Italia in justitie.

Firmele de salubrizare se confrunta cu o noua criza si in jurul orasului pentru ca „nu stiu unde sa stocheze deseurile menajere”. Problema este ca in acelasi timp cu protestul din Napoli, au inceput sa iasa in strada si mii de locuitorii din Terzigno, localitate situata la 20 de kilometri de oras, ce „gazduieste” una din cele mai mari gropi de gunoi din zona.

Manifestantii incearca de cateva zile sa blocheze intrarea camioanelor in centrul de colectare a deseurilor din localitate, sustinand ca acesta este „prea plin” si ca reprezinta un pericol pentru sanatate. Tensiunea creste de la ora la ora iar politia a inceput sa escorteze camioanele de deseuri folosind gaze lacrimogene pentru a indeparta manifestantii (n.red. in urma confruntarilor, numeroase vehicule au fost avariate iar adjunctul sefului politiei locale a fost lovit in fata de o piatra aruncata de manifestanti).

Exista informatii ca ar fi implicata mafia, care, prin intermediul unor companii fantoma, a transformat ridicarea gunoiului si prelucrarea deseurilor in afaceri tot mai profitabile. Potrivit presei locale, Camorra incearca acum sa profite de frustarile oamenilor saraciti si exasperati, pentru a destabiliza situatia mai mult. Chiar daca acest lucru ar presupune blocarea curatarii strazilor de gunoaie sau vandalizarea vreunui parc auto al firmelor de salubrizare (n.red. in ultimele zile, zeci de vehicule au fost grav avariate in acest fel).

Criza demascheaza bluful lui Berlusconi

Potrivit scriitorului italian Roberto Saviano – vanat de mafie pentru cartea sa de denunt impotriva Camorrei – noua criza demascheaza totodata marele „bluf” al premierului Silvio Berlusconi, care in cursul crizei din 2007 sustinuse ca ar fi readus normalitatea in oras, dar a ascund, de fapt, gunoiul sub pres.

Saviano acuza liderii protestelor din Terzigno ca in realitate sunt folositi de catre mafia. Autoritatilor le reproseaza ca in trecut au blocat construirea unor incineratoare, asa ca deseurile se arunca in continuare in gropi de gunoi. Cum aceste gropi de gunoi nu sunt strict monitorizate, mafia poate depozita pe gratis tone de gunoaie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.