ONU a respins cererea Australiei de a revoca padurilor tasmaniene statutul de arie protejata

ONU a respins cererea Australiei de a revoca p?durilor tasmaniene statutul de arie protejat?
ONU a respins cererea Australiei de a revoca padurilor tasmaniene statutul de arie protejata
ONU a respins cererea Australiei de a revoca padurilor tasmaniene statutul de arie protejata

Natiunile Unite au respins, ieri, solicitarea Australiei de a revoca statutul de arie protejata World Heritage de care se bucura padurile tropicale tasmaniene, scrie Inhabitat care citeaza agentia de presa Reuters. Acest statut protejeaza regiunile care il primesc de activitati industriale si orice alte activitati care ar putea duce la distrugerea lor.

Australia vrea sa inceapa operatiuni de exploatare a lemnului intr-una din ultimele paduri tropicale din zona temperata ramase in lume, in salbaticia tasmaniana, un loc care se afla pe lista World Heritage a ONU de acum mai bine de 30 de ani. Aceste paduri reprezinta o cincime din insula Tasmania, cel mai mic stat al Australiei, iar zona luata in discutie pentru operatiunile economice dorite de autoritati era de 44% dintr-o suprafata protejata de 170 de hectare, care a fost adaugata pe lista World Heritage abia anul trecut. Avand in minte promisiunea beneficiilor economice aduse de industria exploatarii lemnului, mai multe voci din Australia au sprijinit revocarea statutului de arie protejata acordat acestor zone impadurite.

Dupa ce au ascultat argumentelor ambelor parti (cea care solicita delistarea zonei si revocarea statutului de arie protejata si cea care lupta pentru mentinerea regiunii pe lista World Heritage), Natiunile Unite (prin reprezentantii lor) au decis, cu unanimitate de voturi, sa mentina in continuare pe lista ariilor protejate fragilul ecosistem tasmanian. Guvernul Australiei s-a declarat dezamagit de decizie. Activistii de mediu, insa, considera victoria extrem de importanta pentru natura. “Este o victorie pentru paduri, pentru viata salbatica, pentru Tasmania”, a spus Christine Milne, liderul grupului politic al ecologistilor din Australia. Mii de australieni si-au exprimat sprijinul pentru mentinerea statutului padurilor tasmaniene, inainte de audierile de ieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *