Natura 2000 – optiunea verde pentru bunastarea Romaniei

Natura 2000 – op?iunea verde pentru bun?starea României
Natura 2000 – optiunea verde pentru bunastarea Romaniei
Natura 2000 – optiunea verde pentru bunastarea Romaniei

Centrul National pentru Dezvoltare Durabila si Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice au organizat joi, 27 iunie 2013, seminarul Natura 2000 – optiunea verde pentru bunastarea Romaniei, dedicat informarii organizatiilor, publicului si presei din Regiunea de Dezvoltare Bucuresti – Ilfov. Evenimentul este ultimul dintr-o serie de 8 intalniri regionale desfasurate incepand cu 28 mai in cadrul campaniei nationale de constientizare InfoNatura2000.

Din datele studiului sociologic prezentat de Centrul National pentru Dezvoltare Durabila a reiesit ca in urma cu un an si jumatate peste doua treimi din populatia Romaniei nu auzisera despre Reteaua Natura 2000, insa aproape 90% dintre cei care au auzit, apreciaza ca declararea siturilor Natura 2000 reprezinta un lucru bun sau foarte bun pentru comunitatea locala. Dupa finalizarea actiunilor din cadrul proiectului InfoNatura2000, in toamna acestui an va fi reevaluat gradul de informare a publicului si va fi reactualizata Strategia nationala de constientizare a publicului cu privire la reteaua europeana Natura 2000 in Romania.

Cel mai asteptat moment a fost lansarea materialelor de o exceptionala valoare artistica si stiintifica, realizate in premiera in Romania prin acest proiect: Catalogul habitatelor, speciilor si siturilor Natura 2000 in Romania, Albumul Natura 2000 in Romania si Agenda Natura 2000 pentru anii 2013-2014.

Au sustinut prezentari reprezentanti ai Centrului National pentru Dezvoltare Durabila (CNDD), Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Agentiei pentru Protectia Mediului Ilfov si ai UNESCO Pro Natura, custodele sitului Natura 2000 Gradistea-Caldarusani-Dridu.

La seminar au participat reprezentanti ai Agentiilor de Protectie a Mediului, Organismului Intermediar POS Mediu, Comisariatului teritorial ale Garzii de Mediu, Consiliului Judetean Ilfov, Agentiei  de Dezvoltare Regionala, Directiilor Silvice, Directiilor Agricole, Apele Romane – directiile teritoriale, Camerelor de comert, Institutelor de cercetare si Universitatilor, ONG-uri, custozi/administratori de situri Natura 2000 si mass-media din regiunea Bucuresti-Ilfov.

Natura 2000 este o retea de arii protejate la nivel european, al carei scop este de a gasi solutii pentru a permite desfasurarea activitatilor economice “prietenoase cu mediul” simultan cu protectia biodiversitatii, insa fara limitarea dreptului la proprietate si fara interzicerea activitatilor umane, liberei circulatie a persoanelor. Siturile Natura 2000 asigura desfasurarea de activitati ecoturistice, pasunat si cosit cu moderatie, dezvoltarea agriculturii ecologice, ceea ce creste valoarea produselor locale. In Romania au fost declarate pana in prezent 530 de situri Natura 2000.

 

Proiectul cu titlul InfoNatura 2000 – Campanie nationala de constientizare privind importanta conservarii Biodiversitatii prin Reteaua Natura 2000 in Romania” este co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) prin Programul Operational Sectorial Mediu – Axa prioritara 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”. Durata proiectului este de 36 de luni, intre 14 decembrie 2010 – 31 decembrie 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *