Sustine patrimoniului cultural de la Rosia Montana prin programul „Adopta o Casa la Rosia Montana”

Adopta o casa
Adopta o casa
Adopta o casa

Adopta o Casa la Rosia Montana este programul de restaurare a patrimoniului cultural de la Rosia Montana, bazat pe voluntariat, implicarea comunitatii si donatii individuale. Initiat in 2012 de asociatiile Alburnus Maior si ARA [Arhitectura. Restaurare. Arheologie], programul are drept scop salvarea patrimoniului cultural si a comunitatii traditionale de la Rosia Montana.

Necesitatea lansarii unui program de conservare si restaurare a monumentelor istorice din Rosia Montana aflate in pericol vine in contextul degradarii accentuate a patrimoniului cultural al sitului. Acest fapt este generat de lipsa interesului de a prezerva si valorifica patrimoniul din partea autoritatilor locale si nationale, dar si de actiunile intensive de demolare desfasurate de compania miniera, care au condus deja la disparitia a peste 150 de case cu specific local.

Cea de-a doua sesiune anuala a programului Adopta o Casa propune continuarea lucrarilor de restaurare a 4 cladiri reprezentative pentru patrimoniul construit al Rosiei Montane. Acestea includ o casa traditionala din secolul XIX, casa parohiala unitariana (sec. XVIII), biserica unitariana (1796) si o casa din Piata centrala (1939). Adiacent investitiei in patrimoniu pe care programul o implica, Adopta o Casa stabileste un parteneriat intre proprietarii locali ai cladirilor istorice ce doresc sa ramana in  Rosia Montana si persoane sau organizatii ce doresc sa contribuie prin donatii sau voluntariat la protejarea patrimoniului cultural al zonei.

Pentru acest debut de campanie Adopta o Casa la Rosia Montana beneficiaza de sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National. Finantarea vizeaza reactivarea unor mestesuguri locale prin implicarea activa a celor care inca le mai practica sau a celor care doresc sa le dobandeasca. Se va desfasura o serie de 5 ateliere despre realizarea sindrilei, lucrari de dulgherie, zidarii si tencuieli cu mortar de var, zidarii seci (mauri) sau lucrari de tamplarie.

“Pentru acest an, calendarul lucrarilor a fost fragmentat astfel incat in luna iulie prioritate este acordata casei traditionale din Tarina si casei parohiale unitariene. O parte din costurile necesare initierii santierelor de restaurare sunt asigurate, insa pentru realizarea marii majoritati a propunerilor noastre este necesar in continuare sprijinul publicului. Pagina www.adoptaocasa.ro prezinta in detaliu modalitatile de implicare potrivite fiecaruia, optiunile variind de la donatii in materiale precum lemnul necesar, pana la participarea timp de mai multe zile la lucrari specifice de restaurare. Ne dorim ca la apelul lansat in acest sezon sa raspunda cat mai multi sustinatori ai dezvoltarii durabile a Rosiei Montane”, a declarat Stefan Balici, vicepresedinte ARA.

Importanta exceptionala a patrimoniului cultural si natural de la Rosia Montana, precum si pericolul grav ce il ameninta a determinat includerea localitatii in programul european “7 Most Endangered – Europa Noastra”. Campania 2013 Adopta o Casa genereaza oportunitati de conservare directa a cladirilor, atat de necesare Rosiei Montane, unul dintre cele sapte cele mai periclitate situri si monumente istorice din Europa.
Pentru mai multe informatii, va rugam, nu ezitati sa ne contactati:

Informatii despre programul Adopta o Casa – Stefan Balici, mobil: 0731 343333
Informatii despre modalitatile de implicare in programul Adopta o Casa – Claudia Apostol, mobil: 0731 383333, email: [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *