Raport privind mafia lemnului din judetul Harghita

0
1424
Prefectul de Cluj se întâlne?te cu primarii din teritoriu în problema t?ierilor ilegale de p?dure
Prefectul de Cluj se întâlneşte cu primarii din teritoriu în problema tăierilor ilegale de pădure

Sumarul concluziilor raportului

Raport privind mafia lemnului din jud. Harghita
Raport privind mafia lemnului din jud. Harghita

Mircea Dusa, actualul Ministru al Apararii (originar din Toplita, jud. HR) si seful IPJ Harghuta, Radu-Sandu Moldovan, un fost tortionar al militiei din Miercurea Ciuc sunt, de ani de zile, ‘tandemul’ ce protejeaza furtul organizat de paduri din judetul Harghita, in paralel cu ascensiunea profesionala si politica constanta a celor doi. In plan secund, ei sunt sprijiniti in activitatile lor ilicite de un numar indefinit de politisti, procurori, judecatori, padurari, primari, alti functionari publici si antreprenori.

Va prezentam mai jos raportul intitulat “Vrem sa distrugem Tinutul Secuiesc – cu ajutorul ungurilor” privind o serie de practici forestiere ilegale din judetul Harghita, in care sunt implicate personaje cheie din administratia publica, de toate etniile si starile sociale.

DESCARCA: Raport mafia lemnului judetul Harghita (74 pag./pdf) >>>

Raportul, cu o lungime de 74 pagini, cu sumare in limbile romana, maghiara, germana, engleza, este rezultatul unei investigatii realizate intre augus terenuri precum si exploatari forestiere frauduloase in aprox. 4 zone din judetul Harghita.t 2012 si iunie 2013, in cadrul unui proiect jurnalistic ecologist, privind mai multe cazuri de malpraxis la retrocedari de

Principalele rezultate ale investigatiei:
1. Seful IPJ Harghita, Radu-Sandu Moldovan, un fost militian tortionar din Miercurea Ciuc, protejeaza de multi ani mafia lemnului (prin nesolutionarea, parca ostentativa a dosarelor grele de furt de lemn la scara industriala), fiind la randul lui protejat si promovat de catre Ministrul apararii nationale, Mircea Dusa, un fost padurar, activist PCR, Primar oras Toplita, Prefect si deputat Harghita, Ministru de interne si Ministru al apararii.

2. Acelasi Radu-Sandu Moldovan obisnuieste sa-si bata si in ultimii ani subalternii cat si pe jandarmi (!) – unii ramanand cu sechele, iar el isi construieste vila dupa vila – din salariul de bugetar (o vila de 400mp de-a lui Moldovan, de langa Tg. Mures ar fi fost construita de un anume Mircea Ardeleanu, antreprenor in domeniul prelucrarii lemnului din Toplita.

3. Multi politisti cu functie de conducere in IPJ HR ar fi fost avansati pe principii de obedienta, aport de spaga si relatii de rudenie. (Multi sunt finii lui Moldovan.) Practic Moldovan si-a creeat, in cadrul IPJ Harghita si a altor institutii de stat, asemenea unui potentat medieval, o retea de vasali/boieri, in propriul lui folos.

4. In privinta carierei lui Mircea Dusa, de dupa 2008, surse din Politia Toplita afirma ca si-ar fi construit-o in parte cu bani proveniti dintr-un furt de 300ha de padure din zona PARAUL BRICI, la 15 km SV de municipiul Toplita. Acest furt ar fi fost tolerat pe fata de catre conducerea IPJ Harghita, cu toate ca fusese sesizat din timp de politisti de rang inferior. Prejudiciu estimat: 4 milioane EUR.

5. In 2012, Dusa l-a avansat pe Moldovan la rang de general – foarte probabil ca si rasplata pentru serviciile “informale” prestate, Moldovan nefiind cunoscut pentru merite deosebite in munca lui care sa justifice avansarea lui in grad.

6. Un politist (Cadar Florin), din Toplita, prea incomod pt mafie, a fost hartuit administrativ si disciplinar de catre Moldovan, incepand cu 2004 si, in baza unor marturii mincinoase dovedite si a altor abuzuri ale unor procurori si judecatori a ajuns la inchisoare in 2010-2011 – Moldovan jucand un rol decisiv in acest sens.

7. In schimb, un alt politist (Bucur Ioan “Jancsi”), cu relatii si rude la sefi ai IPJ Harghita, pe langa faptul ca proteja si el hotii de lemn din comuna Plaiesii de Jos (HR), l-a batut crunt pe un cetatean de etnie roma (Kalanyos Csaba) din satul Casinu Nou, com. Plaiesii de Jos, astfel incat victimei a trebuit sa i se scoata un rinichi si splina, fara ca politistul sa fie cercetat penal. Dincolo de asta, face demersuri abuzive pentru a-l destitui pe un coleg politist, “incomod” si el pentru maafia lemnului.

8. Fostul Prefect de Harghita Constantin Strujan (2004-aprox. 2010)a produs statului si unor furnizori, pana in 2003, o paguba de 3,2 milioane RON, printr-o firma (s.c. STAKO GRUP srl) ce-i apartinea, fara sa plateasca daunele respective si fara ca IPJ HR (Moldovan) sa se fi autosesizat pentru intocmirea unui dosar penal. Firma lui Strujan a fost inchisa si atat.

9. La Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Toplita, Tg. Mures exista o increngatura vasta de relatii de rudenie, de prietenie, de adulter/amoroase si de afaceri din care fac parte M. Dusa, R-S. Moldovan, judecatori, procurori ultracorupti si batausi, politisti afaceristi, padurari ultracorupti, firme forestiere obscure, protejate politic si sefi DNA numiti pe motive politice si aparent pt. a-i scapa de dosare penale pe unii politicieni, politisti, padurari samd. Aceasta incerngatura de relatii complexe si “de profunzime” explica si debandada marca “Estul salbatic” din silvicultura si administratia publica a acelei regiuni.

10. Directorul ROMSILVA Harghita, Mutica Catalin, ar fi raspunzator de urmarile unui braconaj cu victime umane, in aprilie 2013, din cauza unui urs ranit ce l-a omorat apoi pe un cioban si l-a ranit pe un al doilea, la Secu/Bilbor. Cazul a fost musamalizat; Prefectul de Harghita a fost mintit cand a cerut clarificari. Politia nu face nimic.

11. Sotia aceluiasi Mutica C. este sefa la Administratia Financiara Toplita – si in mod deloc intamplator firmele forestiere “preferate” ale lui M Dusa & Moldovan NU au fost supuse de ani de zile unor controale financiare serioase (vezi si afacerea cu cele 300ha din paraul Brici). Una dintre firmele implicate la paraul BRICI (s.c. GENEX srl, cu sediul la Sarmas, HR) are un Hotel la Costinesti (Meridian).

12. In contextul unei descinderi DIICOT Tg Mures la Toplita, in 2011-12, vizand mafia lemnului si cazul paraul BRICI, suprafata defrisata din paraul Brici a fost incendiata pentru a se sterge urmele (lipsa marcajelor de pe cioturi). Politia s-a incapatanat sa “constate” cauze naturale pentru incendiu.

13. Marile taieri ilegale din anii ’90-2000 din HR, semnalate si cercetate de catre TOATE institutiile de varf ale statului, s-au rezolvat cu N.U.P.-uri in serie, emise aprox. in 2009 de doamna Prim procuror a Parchetului Gheorgheni, Majeczki Izabella.

14. Cand, in octombrie 2003, s-a dat publicitatii, la M. Ciuc, un raport consistent privind mafia lemnului din HR, cu acuze grele si fata de membri marcanti ai PSD HR, inclsuzandu-l pe M. Dusa, in ziua imediat urmatoare, la Prefecura HR (Prefect: M. Dusa) s-a dat o alarma falsa cu bomba(!), s-a evacuta cladirea, s-a facut putin ‘circ mediatic’ (cu tenta vadit antimaghiara) – si NU s-a dat niciun raspuns la raportul despre mafia lemnului, in care era vizat si Dusa.

15. In 2011, M. Dusa i-a raspuns unui jurnalist (A. Dima / Romania, te iubesc), pe holurile Camerei deputatilor, la modul serios, ca “nu stie nimic” despre problema cu mafia lemnului din HR, resp. a invocat ca ar fi “ragusit” si ca nu poate vorbi!

16. Intr-o familie de procurori si judecatori din Toplita, cu legaturi de amicitie cu presedintele Romaniei, se practica munca silnica – se aduc oameni “nevoiasi” resp. cu dosare penale care sunt nevoiti sa presteze munca gratuita sau f prost platita in favoarea membrilor familiei respective.

17. Multi padurari, angajati ai autoritatilor etc. s-au improprietarit ilegal cu terenuri si paduri ce nu le apartin.

Concluziile investigatiei confirma rezultatul unor demersuri asemanatoare, realizate de jurnalisti si reprezentanti ai unor institutii de stat in ultimii ani si care ii indica pe functionari publici din cele mai diverse institutii si de la toate nivelurile – Consiliu Local/Primar, Consiliu Judetean, Regia nationala a padurilor/Romsilva, Institutia Prefectului, Politie, DGIPI, Parchet, DNA, Tribunale, ANAF, partide politice, Parlament, Guvern – ca fiind implicati in taierile ilegale de paduri resp. in protejarea faptasilor. Pentru nume, vezi sus.

Raportul face referiri critice si la unele aspecte ale activitatii lui
– Melles Elod, fostul sef al Ocolului Silvic Gheorgheni (improprietariri si despaduriri ilegale, impaduriri fictive, amenintari la adresa unor colegi) si cea a lui
– Valer Dorneanu, fost Presedinte al Camerei Deputatilor, fost Avocat al Poporului, in prezent judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei (disparitia unor dosare “grele” din CDEP privind “mafia lemnului” la Toplita si privatizari “cu dedicatie” in favoarea unor apropiati ai lui Mircea Dusa).
Nu in ultimul rand, relatiile leaderilor mafiei lemnului din Harghita conduc si in directia autoritatilor vamale (Brasov, Constanta) – prin portul CT iesind o parte din cheresteaua de Harghita.

Urmarile acestor practici economice si administrative destructive sunt complexe si de durata, ele afectand negativ nu doar mediul inconjurator si statul de drept inca slab consolidat in Romania ci societatea si comunitatile locale in ansamblul lor.

Ca si solutie propunem, dincolo de respectarea si impunerea legilor de catre reprezentantii autoritatilor, indiferent de statusul social al celor vizati, regandirea si schimbarea unor paradigme si valori contraproductive si corupte ce guverneaza in prezent relatiile socio-economice din Romania.

DESCARCA: Raport mafia lemnului judetul Harghita (74 pag./pdf) >>>

Pentru mai multe detalii, va rugam sa consultati raportul anexat (download).
Cu stima,

Hans Hedrich, vicepresedinte
Asociatia Neuer Weg
Asociatia Sighisoara Durabila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.