„Orase-eco – O viziune comuna in zona transfrontaliera”

  0
  631
  „Orașe-eco – O viziune comună în zona transfrontalieră”
  „Orase-eco – O viziune comuna in zona transfrontaliera”
  „Orase-eco – O viziune comuna in zona transfrontaliera”

  In 9 aprilie 2014, in sala de sedinte a Primariei orasului Durlesti a avut loc Conferinta de lansare a proiectului „Orase-eco – O viziune comuna in zona transfrontaliera”, Code MIS ETC 1605, organizat in parteneriat de catre Primaria Durlesti, Asociatia „Cutezatorul”, Asociatia pentru Ecologie si Dezvoltare Durabila, Iasi, si Universitatea Economica Nationala, Odesa. Durata implementarii acestui proiect este de 22 de luni. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007 – 2013. Valoarea totala a proiectului este de 2.042.495,40 euro, din care 1.838.245,86 euro reprezinta contributia Uniunii Europene.

  La acest eveniment au participat reprezentanti ai presei locale si nationale, numeroase oficialitati: domnul Nicolae Crudu, primarul orasului Durlesti, domnul Vlad Filat, presedinte Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova, domnul Artur Raducan – Secretar Ambasada Romaniei in Republica Moldova , domnul Henno Putnic din partea Delegatiei Comisiei Europene, precum si reprezentanti ai altor autoritati interesate de a promova asemenea initiative. In cadrul reuniunii s-a discutat despre importanta unui asemenea proiect care isi propune sa creasca gradul de constientizare a populatiei cu privire la importanta pastrarea mediului inconjurator, prin familiarizarea autoritatilor locale cu riscurile de mediu, cu diverse proiecte cu impact pozitiv asupra mediului, precum si cu metode eficiente de incurajare a unui comportament civic responsabil.

  In prezent, riul Durlesti este extrem de poluat din cauza reziduurilor menajere depozitate de localnici pe malul acestuia. Nivelul de poluare sporit se extinde si spre Chisinau, avind in vedere ca riul traverseaza si acest oras. Implementarea cu succes a proiectului va determina, de asemenea, popularizarea in cadrul comunitatilor locale si nationale a oportunitatilor transfrontaliere de finantare europeana.

  Proiectul isi propune sa amenajeze ecologic riul, sa elimine riscul de inundatii, sa reduca poluarea apelor, in acelasi timp mentinind aspectul natural al mediului, prin reinnoirea vegetatiei specifice. Pe plan transfrontalier, prin reducerea poluarii riului Durlesti va fi prevenita poluarea altor riuri sau ape cu care comunica in mod direct sau indirect, precum riurile Bic si Nistru.

  Astfel, 1246 m din riul Durlesti vor fi amenajati in maniera ecologica, 46 de locuinte vor fi protejate impotriva inundatiilor, vor fi organizate 3 seminarii educationale pe teme ecologice cu participarea a 90 de persoane, va avea loc o actiune de ecologizare a orasului Durlesti si de plantare de copaci, va fi lansata o expozitie fotografica despre transformarile din zona riverana.

  Un rezultat important al schimbului de informatii si al transferului de competente intre autoritatile locale si experti va fi gasirea unor solutii durabile si viabile la probleme comune de mediu. Un alt efect pozitiv va fi pregatirea pentru situatiile de urgenta si eliminarea riscului de inundatii.

  Tinindu-se seama de cele expuse, credem ca proiectul „Orase-eco – O viziune comuna in zona transfrontaliera” isi asuma obiective de importanta majora pentru locuitori, cu efecte pozitive durabile asupra localitatii Durlesti, precum si a altor zone transfrontaliere.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.