Exista locuri pe Pamant unde omul nu sfinteste locul, ci aduce blesteme asupra pamantului pe care calca. In provincia ruseasca Chelyabinsk, orasul Karabash este unul din cele mai poluate locuri din lume. In goana nebuna dupa minereuri, oamenii au uitat ce s-ar putea intampla in cazul unui dezastru ecologic. Orasul Karabash ne arata cum ne apropiem tot mai mult de planeta Marte prin modul in care ne batem joc de natura.
Aici fiecare gura de aer ii impinge pe oameni cu un pas mai aproape de moarte. Din cauza fabricilor de cupru care au fost construite in urma cu mai bine 100 de ani (perioada in care nu se punea problema protejarii mediului inconjurator), acest loc a ajuns sa fie un adevarat iad pentru cei care nu au unde sa se refugieze.
Orasul Karabash este locuit de aproximativ 15.000 de oameni si dateaza din 1822, fiind construit pe ruinele unei asezari tatare. Karabash se traduce prin “cap negru” in tatara, vaste zacaminte de cupru gasindu-se in zona. Dupa cateva decenii in care orasul n-a avut parte de o procedura privind deseurile, zona a ajuns sa arate ca un dezastru ecologic.
O singura uzina produce 180 de tone de gaze intr-un an ce se transforma in ploi acide ce nu lasa iarba sa creasca. Raurile si pamantul din zona sunt portocalii, iar localnicii se lupta cu diverse boli genetic ce ii macina inca de tineri. Cartierele rezidentiale, restaurantele sau cinematografele au ajuns sa se asemene cu niste cladiri in care bantuie moartea.
In momentul in care fabricile incep sa emita gaze in atmosfera locuitorii isi pierd cunostinta, au ameteli si greturi. Padurile, raurile si pamantul au o culoare galbuie din cauza fierului, a carui concentratie este de 500 de ori mai mare decat limita normala.
Viata in Karabash este mult mai grea decat cea a oamenilor din Cernobil. Acestia din urma au plecat din localitate, si au fost recompensati de stat, insa cei din Karabash sunt condamnati sa moara in orasul blestemat.
Majoritatea locuitorilor care au mai ramas in viata sufera de cancer, tumori, paralizii cerebrale sau malformatii congenitale. Media de viata este de 45 de ani, barbatii fiind mai afectati decat femeile.