Adevarul socant al alimentelor “organice” produse in China

Peste 10 % din popula?ia mondial? ar putea fi afectat? dur în 2100 de consecin?ele înc?lzirii climatice
Adevarul socant al alimentelor “organice” produse in China
Adevarul socant al alimentelor “organice” produse in China

Atunci cand vine vorba de alimente, superalimente si chiar suplimente nutritive provenite din China, etichetarea de “organic” este in mare masura o farsa. Aceasta este parerea lui Mike Adams, prezentata de Naturalnews.com, cel care se bazeaza pe o munca extinsa de documentare, la finalul careia a ajuns la concluzia ca alimentele “organice” din China nu sunt altceva decat o mare frauda. Iata de ce.

In primul rand, vei fi socat sa afli ca nu exista niciun fel de limita pentru cantitatea de mercur, plumb, cadmiu, arsenic si aluminiu care este permisa in produsele “organice”.

Standardele USDA pentru produse organice nu impun nici o limita in ceea ce priveste nivelul de contaminare cu metale grele ale alimentelor organice. Mai mult, nu exista nicio limita privind contaminarea cu PCB, BPA si alte substante chimice sintetice, care sunt permise sa existe in alimentele organice certificate, superalimente si suplimente.

Si totusi, standardele organice nu ar trebui sa implice verificarea nivelului de contaminare cu metale grele si substante chimice? Se pare ca, in China, raspunsul este “nu”.

Aici, eticheta “produs organic” certifica modul in care alimentele sunt crescute sau produse. Aceasta certifica faptul ca agricultorul nu a adaugat pesticide, ierbicide, ingrasamant pe baza de petrol, metale sau substante chimice si ca solul trebuie sa fie curat de astfel de substante, timp de cativa ani inainte ca certificarea organica sa fie aprobata.

Dar certificarea organica nu aminteste nimic de sursele de poluare, cum ar fi urmele de condens chimic, contaminarea apei pentru irigatii si scurgerile de substante daunatoare de la fabricile chimice sau industriale din apropiere. Un agricultor cu certificat de producator organic poate folosi apa poluata pentru a-si uda culturile, iar recolta sa poate fi in continuare etichetata ca fiind “organica”.

Din acest motiv: mediul in care alimentele organice sunt produse este esential pentru calitatea produsului final.

Agricultura organica intr-un mediu curat produce alimente organice curate. Insa, agricultura organica dintr-un mediu poluat produce alimente organice contaminate. IarChina este unul din cele mai poluante bazine de pe planeta. Imaginile prezinta cateva locatii din China, o tara care se sufoca din cauza unui cosmar al poluarii.

 

  • Raurile toxice, un aspect care nu poate fi omis

 

China este o natiune care, practic, nu are nicio reglementare ecologica. In China, totul este posibil: poti arunca mercur in rauri. Poti pulveriza deseuri umane brute peste culturi. Poti produce substante chimice in fabrici si poti emite deseurile direct in aer, prin cosuri de fum. In China, multe rauri sunt atat de toxice, incat, din cand in cand, portiuni ale cursurilor de apa iau foc.

Situatia este atat de grava, incat, atunci cand un oficial chinez al departamentului mediului a primit o oferta de 30.000 de dolari pentru a face o baie de 20 de minute intr-un rau local, acesta a refuzat. De ce? Pentru ca raul este atat de poluat incat, daca inoti in el, iti pui viata in pericol.

 

Aceasta apa este folosita de multe ori in productia de alimente “organice” si superalimente in China. Asadar, chiar daca agricultorul urmeaza niste standarde ale procesului organic, acesta ar putea folosi apa care este contaminata cu metale, substante chimice si chiar reziduuri de pesticide. Agricultorul chinez poate pulveriza medicamente hormonale peste recolta, atata timp cat exista o fabrica farmaceutica in amonte.

 

Iata care este problema: intr-o tara care practic nu are nicio lege ecologica, productia de alimente “organice” este o frauda majora, deoarece sursele ecologice contamineaza alimentele sau superalimentele care sunt produse aici.

Exista cateva exceptii: fructele goji sunt crescute la altitudini mari, departe de orasele si raurile poluate ale Chinei. Fructele goji produse in China au sanse mari sa fie curate si cu niveluri de contaminare extrem de reduse. Cu siguranta mai exista si alte exceptii de la regula, dar dificultatea cea mai mare este aceea de a sti in ce sa ai incredere atunci cand vezi produse care provin din China.

 

De ce? Pentru ca este tara unde se adauga melamina in formula de lapte pentru bebelusi, desi se cunoaste faptul ca aceasta substanta le afecteaza sanatatea sugarilor. Este tara in care vopseaua de pe jucariile copiilor contine niveluri incredibile de plumb, care poate afecta creierul. Aici, profitorii vor face orice pentru a ieftini un produs, atata timp cat pot acoperi frauda si il pot pacali pe consumator. Din acest motiv conceptul “made in China” a fost si este sinonim cu “o calitate proasta”.

Asadar, de ce atat de multe companii cumpara in continuare ingrediente si produse din China? Pentru ca sunt ieftine.

Iata care este secretul murdar al industriei produselor naturale, si da, in acest caz, cand spunem murdar, intelegem senul literal: materiile prime din China sunt ieftine, cu aproximativ trei sferturi mai ieftine decat in America de Nord sau Europa.

Acest lucru inseamna ca ingredientele din China iti garanteaza un profit mult mai mare pe piata. Pentru cei care vand produse integrale, a caror rafturi de produse sunt pline cu ingrediente facute in China, aceasta marja de profit este esentiala pentru supravietuirea economica.

Asadar, companiile fac un compromis: pentru a-si diminua cheltuielile, accepta sa cumpere materia prima din China. Apoi, realizeaza o eticheta frumoasa, obtin aprobarea de produs organic si vand marfa catre magazinele de alimente integrale, care adauga un alt plus de legitimitate asupra produsului.

Insa, in interiorul produsului s-ar putea ascunde mercur, reziduuri farmaceutice,  compusi chimici proveniti de la pesticide sau aproape orice alta substanta daunatoare, inclusiv melamina. Bineinteles, exista un nivel de control destul de mare, insa, China este experta la falsificarea documentelor si la pacalirea importatorilor si producatorilor.

 

 The Guardian a publicat recent o concluzie a unei analize, spunand ca “un studiu guvernamental recent a descoperit ca apa din subteran a 90% dintre orasele Chinei este contaminata, si in cea mai mare parte, situatia este foarte grava. Seful ministerului resurselor de apa din China a spus anul trecut ca pana la 40% din raurile tarii sunt “poluate serios” si un raport oficial de vara trecuta a descoperit ca pana la 200 de milioane de tarani chinezi nu au acces la apa potabila curata.”

Aceasta este o alta poveste, insa, in mod clar, China se indreapta spre un colaps ecologic. In cursa sa pentru a obtine puterea economica, China s-a otravit singura, iar acum este doar o chestiune de timp inainte ca natiunea sa se prabuseasca intr-un bazin al toxicitatii si al minciunilor. “Boom-ul” economic al Chinei se apropie de sfarsit si va fi urmat de o implozie ecologica atat de mare, incat lumea va fi ingrozita de ceea ce se intampla in aceasta parte a lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *