Padurea de mori de vant: eolienele din Dobrogea

Ferma eoliana dezvoltata de grupul CEZ in judetul Constanta vor intra in functiune in martie 2010. Peste doi ani, cand toate cele 240 de turbine vor fi functionale, parcul eolian CEZ va fi cel mai mare ferma eoliana terestra din Europa, cu o capacitate de 600 de MW.Faintanele

Prima parte a parcului eolian dezvoltat de CEZ in jurul comunei Fantanele va fi pusa in functiune incepand cu jumatatea lunii martie a anului viitor, a declarat ieri directorul operational al CEZ Romania, Martin Pacovsky. Aceasta etapa include amplasarea a 139 de turbine, cu o capacitate totala de 347 de MW.

Primul MW de electricitate va fi livrat in retea de turbinele instalate in estul localitatii, iar cele din zona Fantanele Vest vor fi inaugurate in luna iunie 2010. Un an mai tarziu este estimata punerea in functiune si a celei de-a doua etape, dispozitivele din zona localitatii alaturate, Cogealac. In acel moment, parcul, cu o capacitate totala de 600 de MW, va fi cea mai mare ferma eoliana amplasata pe uscat din Europa si va produce 10% din energia regenerabila din Romania.

Investitie de peste un miliard de euro

Turbinele pentru prima etapa a proiectului au fost livrate de gigantul GE Energy, in baza celui mai mare contract european de acest gen al producatorului de instalatii eoliene. Pentru etapa din Cogealac, furnizorul de turbine va fi cunoscut saptamana viitoare, GE concurand in acest sens cu inca trei mari companii de profil. In total, CEZ va investi in proiectul eolian din Romania 1,1 miliarde de euro.

Forfota pe santier

Pe santierul din jurul comunei Fantanele se lucreaza intens. Deja au fost ridicate sapte turbine si au fost turnate peste 20 de fundatii. Santierul se intinde pe o suprfata de peste 600 de hectare, pe care au fost construiti circa 130 de kilometri de drumuri. Zona este impanzita de zeci de betoniere si camioane care transporta la locul unde vor sta pentru urmatorii 20 de ani mastodontii de otel si fibra de sticla. Pentru transportul unei singure tubine este nevoie de 10-12 camioane.

Campul este presarat, din loc in loc, de petrimetre circulare in care fie se lucreaza la fundatie sau la pregatirea acestia, fie deja exista inele care asteapta sosirea turnului. Pentru ridicarea de la zero a unei turbine eoliene este nevoie de cel putin trei luni. Fundatia este cea mai dificila parte a constructiei, in mare parte din cauza solului nisipos al Dobrogei.

Pregatirea si turnarea unei fundatii, adanci chiar de 25 de metri, dureaza circa doua saptamani, dupa care betonul trebuie lasat timp de doua luni pentru a se intari indeajuns de mult pentru a sustine turnul inalt de 100 de metri, nacela de 82 de tone si cele trei palete ale rotorului care are un diametru de 100 de metri.

Montarea instalatiei propriu-zise dureaza alte doua saptamani, dar depinde de viteza vantului. „Macaralele electrice pe care le folosim se blocheaza automat daca vantul depaseste o anumita viteza”, explica Gheorghe Stanciu, responsabil de constructiile electrice.

Ajutor pentru comunitatea locala

Peste 400 de oameni de diferite nationalitati (romani, germani, francezi, cehi, australieni, americani) lucreaza pe santier si o mare parte sunt localnici. „Lucram chiar cu o firma de transport din localitatea Fantanele”, a mai spus Stanciu, aratand ca avantajul unui asemenea colaborator este asigurarea fortei de munca suplimentara oricand este nevoie.

Mai mult, CEZ are in vedere colaborarea cu autoritatile locale pentru sponsorizari si pentru a atrage fonduri europene necesare dezvoltarii sistemelor de canalizare si apa din Fantanele, a adaugat directorul operational al CEZ Romania. „Vrem sa fim investitori pe termen lung in Romania”, a spus el.

Potential eolian mare

In prezent, in Romania exista centrale eoliene cu o capacitate de doar 11 MW, detinute de 12 firme, desi potentialul estimat al tarii este de circa 14.000 de MW. Totusi, interesul pentru utilizarea potentialului eolian al tarii este mare.

Autoritatile din domeniu au primit pana in prezent cereri de autorizatii pentru parcuri eoliene care depasesc 20.000 de MW in total, insa problema este ca sistemul de transport nu poate prelua mai mult de 2.000 de MW eolieni, in conditiile in care resursele de vant sunt fluctuante si nu exista capacitati de reglaj. Anul trecut, 27% din energia produsa in Romania a fost din surse regenerabile, insa 98,8% din aceasta a fost produsa in hidrocentrale.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *