Array

Paradisul ecologic de la Viscri. Satul are o statie de epurare activata de bacterii

Paradisul ecologic de la Viscri. Satul are o statie de epurare activata de bacterii
Paradisul ecologic de la Viscri. Satul are o statie de epurare activata de bacterii

Localitatea brasoveana Viscri, cunoscuta drept fief-ul Printului Charles, este unica in tara. Si nu doar pentru casele cumparate si renovate de mostenitorul coroanei britanice. Comuna are si singura statie de epurare care trateaza apele menajere cu ajutorul unei bacterii. O solutie perfect ecologica.

Paradisul discret de la Viscri, devenit cunoscut datorita Printului Charles, atrage anual aproape 15.000 de turisti. Insa odata cu cresterea numarului de vizitatori au aparut si problemele de infrastructura. Dupa ce Primaria Bunesti a decis sa introduca apa curenta in sat, Fundatia Eminescu Trust, patronata de Printul Charles, a finantat realizarea unei statii ecologice de epurare, de 6 ori mai ieftina decat una conventionala.

Apa colectata din 120 de gospodarii se aduna in trei bazine de la marginea satului. Aici procesul de tratare este facut cu ajutorul bacteriilor si vegetatiei. Colectarea se face gravitational, fara pompe si consum electric. Apa curata ajunge apoi intr-un parau din apropiere.

400.000 de euro a costat tot proiectul, insa primaria nu a cheltuit niciun leu.

Satenii au platit cate 1.000 de lei pentru bransamentul la canalizare, iar un metru cub de apa ii costa 2 lei.

Fundatia Printului Charles doreste sa implementeze sistemul de epurare in alte zece sate din Transilvania. Doar ca legislatia din Romania nu prevede instalatii de acest tip, asa ca obtinerea avizelor de constructie este un cosmar.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente