Paradisurile UNESCO – amenintate de incalzirea globala

Fenomenul schimbarii climatice nu iarta nimic si pune in pericol unele dintre cele mai desavarsite minuni ale lumii.

Paduri care vor „muri”, specii de animale de la care ne vom lua adio, paradisuri glaciare care se vor pierde in ape, orase care isi vor pierde farmecul, toate au fost incluse de publicatia britanica The Guardian in topul „marilor victime” ale incalzirii globale.

Fiordul de gheata din Iliussat, declarat Patrimoniu Mondial de catre UNESCO, pierde zilnic un volum de gheata echivalent cu consumul zilnic de apa din New York.

Centrul istoric din Praga a fost in trecut afectat de inundatii catastrofale. Oamenii de stiinta prevad insa un viitor si mai crunt pentru capitala ceha, care va resimti din plin cresterea nivelului marii.

Padurile de mangrove din cea mai mare delta din lume, cea a fluviilor Gange si Brahmaputra, scad simtitor in suprafata. Mangrovele de aici sunt cele mai eficiente bariere naturale impotriva ciclonilor tropicali.

Daca ritmul incalzirii globale se mentine, la sfarsit de secol XXI, Venetia ar putea fi inundata zilnic.

Mai multe simboluri londoneze, printre care si celebrul Big Ben, ar putea sfarsi prin a fi inghitite de ape.

Cum temperatura medie anuala din Australia va creste cu circa 2°C, expertii in mediu avertizeaza asupra riscului ridicat de producere a unor incendii devastatoare ce ar afecta si minunatul Parc Natural al Muntilor Albastri, aflata de asemenea sub ocrotirea UNESCO.

Dragonul de Komodo, cea mai mare reptila rapitoare din lume – poate atinge 125 kg si 3 metri lungime – ar putea disparea si din ultimul loc in care mai exista, Parcul National Komodo din Indonezia.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *