Paradoxul energiei nucleare: o sursa ieftina si curata – contestata de ecologisti

Desi reprezentantii industriei atomice califica energia nucleara drept o sursa alternativa, organizatiile de mediu nu sunt de acord cu utilizarea ei pe motiv ca polueaza in toate fazele ciclului de producere a uraniului

Energia nucleara se obtine in centralele nuclear-electrice. Acolo are loc scindarea atomilor de uraniu in urma ciocnirii acestora cu neutroni in miscare, ceea ce duce la eliberarea de energie si a catorva electroni noi. Are astfel loc o reactie de fisiune.

Incetinirea neutronilor eliberati creste probabilitatea unei alte ciocniri atomice generatoare de energie termica, avand loc astfel o reactie de fisiune in lant. Acest proces se petrece in zona centrala a unui reactor nuclear. In cadrul unei reactii de fisiune nucleara este eliberata o cantitate de energie de 10 milioane de ori mai mare decat in cazul unei reactii chimice obisnuite.

Reactiile de fisiune produc insa deseuri radioactive care ridica mari probleme pentru protectia mediului si, in general, pentru securitatea vietii. Mult mai optimista este reactia termonucleara de fuziune. Energia nucleara se poate obtine, de asemenea, prin fuziunea a doua nuclee usoare intr-unul greu.

Energia data de stele si de soare provine din reactiile nucleare de fuziune ce au loc in interiorul lor. Principalele probleme in atingerea fuziunii nucleare este caldura foarte ridicata a gazului, captarea energiei si convertirea acesteia in energie electrica.

Partizanii utilizarii energiei nucleare sustin aceasta sursa alternativa cu mai multe argumente: este economica (o tona de U 235 produce mai multa energie decat 12 milioane de barili de petrol), este curata si nu emite in atmosfera, in timpul folosirii, gaze cu efect de sera.

Tot ei sustin ca energia atomica este una dintre cele mai ieftine surse energetice deoarece, in urma unor calcule realizate pentru internalizarea costurilor de mediu necesare inchiderii minelor sau dezafectarii unitatilor nucleare, costurile de productie nu ar fi cu mult ridicate. Se vehiculeaza, de asemenea, ideea ca aceste preturi vor fi reduse si mai mult datorita progreselor tehnologice obtinute in domeniul nuclear.

Citeste articolul Paradoxul energiei nucleare: o sursa ieftina si curata – contestata de ecologisti integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *