Pasarile vad campul magnetic

0
449

Un cercetator german spune ca ochii lor au neuroni care analizeaza intensitatea campului magnetic

Ochii pasarilor migratoare beneficiaza de neuroni specializati, care pot sesiza modificarile de intensitate ale magnetismului terestru si, ca atare, putem spune ca „vad” liniile campului magnetic, spune un respectat cercetator german, profesor la Universitatea din Oldenburg.

Analiza facuta asupra creierului pasarilor cu ajutorul magneto-electro-encefalografului a scos la iveala un veritabil traseu neuronal intre analizatorii magnetici din ochi si regiunea din creier responsabila cu vazul.

Capacitatea de a sesiza micile modificari ale magnetismului terestru este foarte importanta pentru pasarile migratoare, intrucat in acest fel ele se orienteaza corect, indiferent de vreme, de parca ar avea o busola, explica Dominik Heyers, profesor la Universitatea din Oldenburg.

Molecule criptocrome

Moleculele din ochii pasarilor migratoare capabile sa observe modificarile campului magnetic au fost numite „criptocrome”. Ele sunt stimulate de fotoreceptori, in functie de orientarea campului magnetic, dupa acelasi principiu de functionare cu cel al busolei.

Ochiul pasarii „vede” deviatia de la axa nord-sud a campului magnetic, iar creierul ei stabileste directia de zbor in functie de aceasta informatie. Reactia creierului, observat pe viu cu ajutorul aparatelor, a fost aceeasi ca la schimbarile de imagine, ceea ce aproape garanteaza ca pasarile „vad” campul magnetic, asa cum noi vedem razele de soare.

„Cred ca imaginea vizuala arata ca a noastra si peste ea sunt suprapuse umbre si lumini, dispuse dupa liniile campului magnetic. Sunt convins ca ele chiar vad, de parca ar avea o busola vizuala”, declara Heyers, care si-a publicat studiul in Libraria Publica de Stiinta de pe internet – PLoS ONE, unde pot fi gasite si toate analizele pe baza carora savantul german a ajuns la aceasta concluzie.

Citeste articolul Pasarile vad campul magnetic integral in Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.