O mica parcare de pe Calea Bucuresti din Craiova a fost amenajata experimental cu pavaj ecologic. Craiovenii din blocurile invecinate au crezut insa ca placile din care creste gazonul au fost montate ca trotuar sau de amorul artei, mai ales ca executantul lucrarii a uitat sa amenajeze si rampele de acces.
Pe Calea Bucuresti, din Craiova, in spatele blocurilor, a rasarit iarba din pavaj. De aceasta data, nu e vorba de pirul care bate tehnologia romaneasca de asfaltare, spargand betonul, ci de gazon crescut prin pavele ecologice, construite sa permita intretinerea spatiului verde in orificiile special decupate. Materialul, relativ nou pe piata romaneasca, a fost asamblat intr-o parcare de cativa metri patrati in fata incintei Scolii Generale nr. 21 „Gheorghe Titeica”. „Vrem sa vedem ce impact are acest pavaj ecologic asupra mediului, cum este primit de craioveni si ce inseamna pentru noi, primaria, intretinerea acestor suprafete. Daca se dovedeste ca e oportun sa utilizam astfel de pavaj ca pret, ca pret de intretinere si ca utilitate, il vom folosi pentru inceput la amenajarea parcarilor. Acesta este si scopul pentru care am fost de acord sa se aseze acele pavele pe strada Calea Bucuresti: loc de parcare”, a spus primarul Craiovei, Antonie Solomon.
Garantie 50 de ani
Potrivit specialistilor, majoritatea sistemelor de imbinare a pavelelor ecologice sunt brevetate in Romania, iar produsele sunt in general rezistente la temperaturi extreme, de la + 40 de grade Celsius, la + 90 de grade Celsius, la radiatii, uleiuri si combustibili, la ultraviolete etc. Producatorii prezinta si o garantie a acestor pavele, de 50 de ani, menita sa doboare orice comparatie cu betonul asfaltic asternut pe trotuarul sau pe aleile din cartierele Craiovei. In plus, astfel de pavele se utilizeaza inclusiv la realizarea arterelor de circulatie, unele dintre acestea putand suporta traficul intens si o greutate de pana la 350 de tone pe metru patrat. Distribuitorii din Romania sustin ca pavajul ecologic este usor de manevrat si se monteaza in timp record. Conform siturilor de profil, un muncitor poate aranja 100 de metri patrati in numai o ora de lucru.
Fara acces
Locuitorii blocurilor din vecinatatea parcarii nu stiu la ce foloseste spatiul verde betonat din fata Scolii Generale nr. 21 „Gheorghe Titeica”. „Nu pot sa spun daca e o idee buna… Arata foarte bine, asa, dar cine o sa ingrijeasca gazonul? Pe acolo trec pietoni, copiii de la scoala fug intr-o parte si in alta, iar vecinii nostri au avut masinile parcate acolo. Acum unde sa le mai lase, ca nu mai e loc pentru toti?”, a spus Anca G. Neinstiintati oficial care este rostul pavajului cu gazon inclus, locatarii au preferat sa nu parcheze masinile. In plus, si daca ar fi gandit sa faca asta, proprietarii autoturismelor cu garda joasa ar fi avut ceva emotii la trecerea peste bordurile inalte, fiindca autoritatile au uitat sa comande si rampe de acces.
Sursa: Gazeta de Sud