Parcul Industrial din Petrosani va deschide noi oportunitati de afaceri in Valea Jiului

Peste un an si jumatate se va finaliza ecologizarea zonei fostei Preparatii

Finalizarea lucrarilor de ecologizare in zona fostei Preparatii Livezeni va coincide cu deschiderea unui „Parc Industrial” la Petrosani, de care se tot vorbeste de vreo cinci ani, poate si mai bine. Acest lucru va atrage de la sine noi investitori, care prin investitiile facute ar putea ridica economia municipiului, implicit economia Vaii Jiului. Si, firesc, s-ar crea cateva sute, poate mii, de noi locuri de munca. Dar sa nu vorbim de cai verzi pe pereti, pana nu-i vom vedea concret. Sa vorbim de ceea ce este. Nu de altceva, dar despre viitorul parc industrial s-a tot scris, dar el inca este pe drum. Inca nu s-a nascut decat pe hartie. Un drum care va mai dura circa un an si jumatate, acest lucru daca una din firmele domnului Patriciu, S.C. Petrom Service S.R.L., isi va face temeinic treaba de ecologizare. Dupa finalizarea lucrarilor de ecologizare, care vor aduce zona la starea initiala, nu vor mai ramane in picioare decat 3 cladiri din vechile constructii, care sunt deja arondate de investitori locali. Restul terenului ramas, aproape 12 hectare, va fi pus la dispozitia viitorilor investitori.

Viitorii investitori vor avea numeroase facilitati

Avantajele zonei sunt multiple, de aceea salutam ideea celor care au initiat acest proiect, in mandatul 2000-2004, sprijiniti si de conducerea de atunci a judetului. Pentru ca, sa fie clar, meritul nasterii acestei idei si punerea in practica a ei, prin crearea unui cadru legal, nu este nicidecum a actualei administratii locale, aceasta doar mostenind de la predecesori proiectul. Ce s-a facut din 2004 si pana azi, sau ce se va face pana la anul, este meritul actualei administratii locale. Dar atat, si nimic mai mult… Revenind la „avantaje”, unul dintre acestea ar fi ca suprafata respectiva este aproape de drumul principal si de calea ferata, astfel incat cheltuielile cu transportul de marfuri ar putea fi reduse simtitor, ca si viteza de incarcare-descarcare a materiilor prime si a produselor fabricate la eventualele fabrici si spatii de productie din viitorul Parc Industrial de la Petrosani. Apoi, alte facilitati care ar mai exista pentru posibilii investitori sunt: posibilitatea de alimentare cu energie electrica la capacitatea maxima, acelasi lucru fiind valabil si pentru alimentarea cu apa si gaz, coloanele principale fiind „la doi pasi”. Ramane de vazut cum se vor descurca autoritatile locale in viitorul mandat, 2008-2012, ca sa faca cunoscute aceste avantaje, printr-un marketing agresiv si printr-o publicitate productiva, prezentand opiniei publice toate acestea, dar si altele, cum ar fi scutiri de taxe de concesiune si impozite pe o anumita perioada de timp (medie sau mare, ramane de stabilit de catre consiliul local si primarie), sprijin neconditionat de prea multe restrictii si atacuri pe la sedintele de consiliu, sau prin mass-media, cum s-a tot procedat din `90 incoace, cand mereu s-a gasit cate un Gica contra s-au s-a folosit sloganul „Nu ne vindem tara”…

Investitorii straini deocamdata vin, vad si pleaca, asteptand fapte concrete, nu vorbe dulci

Viceprimarul municipiului Petrosani crede ca finalizarea lucrarilor la viitorul Parc Industrial va fi facuta la timp de firma care se ocupa de ecologizare. Mai mult, considera extrem de benefica pentru municipiu dar si pentru toata Valea Jiului deschiderea acestei super-zone industriale: „Aproape lunar, daca nu saptamanal, vin patroni sau oameni simpli, din tara sau din strainatate, care ne intreaba cum stam cu aceasta chestiune, toti fiind interesati de aceasta zona. Cert este ca deocamdata nu putem sa le promitem nimic, le cerem rabdare. Doar dupa un an jumatate se va cunoaste mai exact totul. Putem doar sa le dam cateva detalii tehnice si, eventual, cateva indrumari, dar cam atat, deocamdata. Primaria va fi interesata, in prima faza, mai putin de banii proveniti din concesiunile acelei zone industriale, si mai mult de crearea de noi locuri de munca, cat si de recoltarea fondurilor provenite ulterior, pe termen lung, din taxe. Este cel mai bun teren industrial pe care Valea Jiului il va avea si de aceea sunt convins ca afacerile vor incepe sa curga acolo, peste aproximativ doi ani”.
Sa nu credeti acum ca toate persoanele juridice sau fizice care merg la Primaria municipiului Petrosani sa intrebe de concesiune de teren pentru vreo afacere stiu ca se va deschide in viitorul apropiat acest Parc Industrial. Multi, veniti de prin cine stie ce oras din tara, sau din strainatate, nu au cum sa viseze acest lucru. Iar unii dintre ei, si daca stiu, nu au timp sa astepte, afacerile sunt afaceri, „time is money” si asa mai departe. Astfel ca, de cele mai multe ori, administratia locala se confrunta cu problema gasirii unui spatiu, la zi, nu de putine ori fiind ratate oportunitati si ocazii de creare a noi locuri de munca pentru municipiu din cauza lipsei de oferte de terenuri, sau din cauza strambaturilor de nas pe care posibilii investitori le fac atunci cand nu le convine zona propusa. Viceprimarul spune ca s-a obisnuit deja cu acest aspect, sau cu investitorii fantoma, care azi vin si intreaba, te plimbi cu ei, le arati, le spui, dupa care nu ii mai vezi la fata niciodata. „Oricum, noi stam cu totii de vorba, ca asa este normal. Unii doresc sa faca afaceri, sunt hotarati, incercam sa-i ajutam cum putem, macar le dam sugestii si le aratam intelegere, daca cu teren nu putem, deocamdata, sa-i ajutam prea mult. In orice caz, cea mai buna oferta de teren pe care municipalitatea o are in momentul de fata este zona fostei mine Dalja. Chiar zilele trecute ne-a cautat un investitor din Israel, care s-a interesat de eventuale investitii ce ar putea fi facute la Petrosani. S-a interesat de terenuri si de spatii de productie, motivand ca-i place zona enorm. L-am indrumat spre fosta Exploatare Miniera Dalja, acolo unde terenul a fost adus deja la forma initiala si unde zona se preteaza la investitii de tip „Greenfield” (ridicarea constructiilor de jos). Ramane de vazut daca omul respectiv se mai intoarce sau nu, cazuri dintre acestea vad saptamanal”, ne-a mai declarat Claudiu Cornea.

Sursa: Stiri locale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *